MEĐU IZMEĐU

VODA IZ MAGME I VODONIKA

124 pregleda
Getty Images

Zemlju od milja zovemo plava planeta, jer zahvaljujući velikoj količini vode na površini iz svemira izgleda poput velike plave kugle. No, naučnici već dugo pokušavaju dati odgovor na zanimljivo pitanje – kako je voda došla na Zemlju?Upravo zahvaljujući činjenici da je bogata vodom, razvio se život na našoj planeti. Dovoljno je samo pomenuti da gotovo 60 posto našeg tela čini voda, pa da dobijemo sliku koliko je ona važna.

Stoga su istraživači Anat Šahar iz Karnegi sajensa i Edvard Jang i Hilke Šlihting sa Kalifornisjkog univerziteta u Los Anđelesusproveli istraživanje koje je rezultiralo studijom objavljenom u časopisu Nature.Kako navode, voda na Zemlji mogla je nastati zahvaljujući interakciji atmosfere bogate vodonikom i okeana magme koji su postojali prilikom stvaranja naše planete. A do tog otkrića došli su zahvaljujući nedavnim saznanjima vezanim za egzoplanete.

„Otkrića egzoplaneta dala su nam mnogo veću spoznaju o tome koliko je uobičajeno da tek formiran planeti ebudu okružene atmosferama koje su bogate molekularnim vodonikom u toku prvih nekoliko miliona godina”, objasnio je Šahar. Na kraju se ove vodonikove omotnice rasprše, ali ostavljaju svoje tragove na sastavu mlade planete.Zahvaljujući tome, istraživači su smislili nove modele za formiranje i evoluciju Zemlje ne bi li došli do njenih različitih hemijskih osobina. Tako su pokazali da su, u ranoj fazi nastanka, interakcije ockana magme i molekularnog vodonika, mogle dovesti do nastanka obilja vode.

Pomoću matematičkog modeliranja istražili su kako sedogodila razmena materijala između atmosfere molekularnog vodonika i oleana magme. Posmatrali su 25 različitih jedinjenja i 18 vrsta reakcija, dovoljno složenih da daju vredne podatke, a istovremeno dovoljno jednostavnih za tumačenje.Došli su do zanimljivog zaključka. Interakcije okeana magme i atmosfere u simulaciji rezultirale su kretanjem velikih količina vodonika u metalnom jezgru, oksidacijom površine i proizvodnjom velike količine vode.Čak i da je sav stenoviti materijal koji se sudario da formiro rastuću planetu bio potpuno suv, baglašavaju naučnici, interakcije atmosfere molekularnog vodonika i okeana magme stvorile bi obilne količine vode.

„To je jedno moguće objašnjenje za evoluciju naše planete, a koje bi uspostavilo važnu vezu između povesti nastanka Zemlje i najčešćih egzoplaneta otkrivenih u orbitama oko dalekih zvezda, nazivanih super-Zemlje i sub-Neptuni.Otkriće bi moglo omogućiti naučnicima da, prilikom istraživanja svemira, razlikuju prave biopotpise koji bi mogli sugeriaati prisutnost nekog oblika života, od atmosferskih molekula nebiološkog tela. A to bi”, zaključujeŠahar, dovelo do besprekorne metode otkrivanja znakova života na drugim planetama.”

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar