МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРБИ У СВЕТСКОМ ФИНАЛУ

30 pregleda
Тим ЕТФ

Тим студената Електротехничког факултета Универзитета у Београду H-Bridges и ове године се пласирао у финале највећег светског универзитетског такмичења из енергетске електронике, IEEE International Future Energy Challenge 2023 IEEE IFEC. Надметање се организује под покровитељством светске асоцијације инжењера електротехнике, IEEE, и окупља најпрестижније универзитете из целог света.

IEEE IFEC такмичење пружа студентима прилику да искористе теоријско знање стечено на студијама кроз практичан рад на пројекту који обухвата од истраживања до развоја и тестирања решења у реалним условима. Мултидисциплинарност пројеката годинама уназад у оквиру H-Bridges тима обједињује студенте са свих смерова Електротехничког факултета. Полуфинале је одржано у марту у Орланду на Флориди (САД), у оквиру највеће светске конференције примењене енергетске електронике – Applied Power Electronics Conference. У финалу, заказаном за 26-28. јул 2023. године у Хановеру у Немачкој, наступиће седам најуспешнијих високошколских тимова из целог света.

Овогодишња тема такмичења је развој монофазног Solid State трансформатора за ниске снаге. Циљ пројекта јесте прототип решења, хардвер и софтвер, за интеграцију енергетског трансформатора у оквиру уређаја енергетске електронике. Овакво решење пружа могућност за значајно редуковање коришћења тешких материјала у производњи трансформатора, а додатно и мониторинг и дијагностику система у реалном времену. Примена оваквог концепта би убрзала увођење иновативних решења у традиционални електроенергетски систем и олакшала интеграцију обновљивих извора енергије. До сада су, поред Електротехничког факултета у Београду, студентски тим и пројекат подржале многе домаће и иностране компаније и институције.

О аутору

administrator

Оставите коментар