MEĐU IZMEĐU

SRBI U SVETSKOM FINALU

29 pregleda
Tim ETF

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridgesi ove godine se plasirao u finale najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz energetske elektronike, IEEE International Future Energy Challenge 2023 IEEE IFEC. Nadmetanje se organizuje pod pokroviteljstvom svetske asocijacije inženjera elektrotehnike, IEEE, i okuplja najprestižnije univerzitete iz celog sveta.

IEEE IFECtakmičenje pruža studentima priliku da iskoriste teorijsko znanje stečeno na studijama kroz praktičan rad na projektu koji obuhvata od istraživanja do razvoja i testiranja rešenja u realnim uslovima. Multidisciplinarnost projekata godinama unazad u okviru H-Bridgestima objedinjuje studente sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta. Polufinale je održano u martu u Orlandu na Floridi (SAD), u okviru najveće svetske konferencije primenjene energetske elektronike – Applied Power Electronics Conference. U finalu, zakazanom za 26-28. jul 2023. godine u Hanoveru u Nemačkoj, nastupiće sedam najuspešnijih visokoškolskih timova iz celog sveta.

Ovogodišnja tema takmičenja je razvoj monofaznog Solid Statetransformatora za niske snage. Cilj projekta jeste prototip rešenja, hardver i softver, za integraciju energetskog transformatora u okviru uređaja energetske elektronike. Ovakvo rešenje pruža mogućnost za značajno redukovanje korišćenja teških materijala u proizvodnji transformatora, a dodatno i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu. Primena ovakvog koncepta bi ubrzala uvođenje inovativnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem i olakšala integraciju obnovljivih izvora energije. Do sada su, pored Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, studentski tim i projekat podržale mnoge domaće i inostrane kompanije i institucije.

O autoru

administrator

Ostavite komentar