МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СКЕНЕР БРОЈИ ФОТОНЕ

143 pregleda
Илустрација

Siemens Healthineers представља Naeotom Alpha, први CT скенер на свету заснован на технологији бројања фотона. Уређај је одобрен за клиничку употребу у САД и Европи. Kонвенционални CT имиџинг досегао је своје техничке границе: побољшања резолуције могу бити тек незнатна, а смањења дозе зрачења веома мала. Технологија бројања фотона омогућава драстичан напредак. Побољшања обухватају и повећање резолуције и редукцију дозе зрачења чак за 45 процената код ултрависоких скенирања (UHR) у поређењу са стандардним CT детекторима са UHR „чешљастим” филтером. Ово не би било могуће с конвенционалним CT детекторима. Скенирање помоћу бројања фотона обезбеђује више корисних података захваљујући чињеници да ова технологија директно детектује сваки фотон икс-зрака и њихов енергетски ниво, а не претвара их иницијално у видљиво светло као код конвенционалног CT имиџинга.

Наведени чиниоци заједнички пружају нове могућности, попут скенирања плућа пацијената великом брзином и аквизиција слика високе резолуције са есенцијалним спектралним подацима, а да пацијенти притом не морају да задржавају дах. Спектрални подаци такође помажу приликом идентификације супстанци унутар тела које чак могу бити уклоњене са слике уколико ометају поглед на циљано подручје. То помаже лекарима да брзо процене проблеме и омогућава брз почетак терапије. Редукцијом дозе зрачења редовни прегледи, попут скрининга канцера плућа помоћу CT имиџинга, могу постати рутински доступни већим групама пацијената.

Висока резолуција открива и веома ситне структуре, чиме клиничко одлучивање добија додатни ниво поузданости. Техничка сложеност CT имиџинга с бројањем фотона не значи да ће корисницима његова употреба бити компликованија, захваљујући решењу myExam Companion.

Kлиничке области кардиолошког имиџинга, онкологије и пулмологије имају јединствене потребе када су медицински снимци у питању. Kод кардиолошког имиџинга битно је „ухватити” срце у покрету, а за то је неопходна брзина. Naeotom Alpha обезбеђује брзину захваљујући своjeм Dual Source дизајну и пружа бројне предности, од спектралних података и високе резолуције ради уклањања сметњи које узрокују калцификације. То надаље помаже у дијагностичкој процени, а предности CT имиџинга постаће доступне бројним пацијентима, чак и онима с великим степеном калцификација.

Изврсна прецизност уређаја пружа бројне предности и у онкологији, у којој је најважнији чинилац поуздана и доследна процена напретка болести. Kлиничке слике стога морају бити уверљиве и доследне у што већој мери да би се донеле исправне одлуке. У пулмологији слике морају да пруже све значајне одговоре уз што мањи број скенирања како се терапија не би одлагала и да би се избегле могуће озбиљне последице по пацијенте. Поменути уређај својим карактеристикама испуњава ове захтеве, а често их и превазилази. Његове клиничке слике поседују више података него икада раније за прецизну дијагнозу, праћење и терапију.

(PC press)

О аутору

administrator

Оставите коментар