МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕ НАЛИКУЈЕ ЉУДСКОЈ

234 pregleda
Илустрација

Међународни тим научника је за древни људски фосил недавно пронађен у Kини рекао да не наликује ни једном другом до сада забележеном хоминину. Хоминини су племе примата из потпородице хоминиди које обухвата врсте хомо и шимпанзе и њихове изумрле претке. Наиме, остаци не сличе ни лози која се раздвојила у неандерталце, ни денисовцима (денисовски човек), а ни нама, што указује на то да нашој садашњој верзији људског породичног стабла недостаје још једна грана.

Чељуст, лобања и кости ногу које припадају овоме, за сада некласификованом хоминину ознаке HLD6, откривене су у Хуалонгдонгу, у источној Азији 2019, а сарадници Kинеске академије наука (CAS) од тада покушавају спојити остатке с неком познатом лозом. До сада нису успели, пише Science Alert. Лице овог хоминина слично је структуисано као лице модерне људске лозе, која се одвојила од Homo erectusa још пре 750.000 година. Али недостатак форме браде више наликује денисовцима, изумрлој врсти древног хоминина у Азији која се одвојила од неандерталаца пре више од 400.000 година.

Стога истраживачи из CAS-а, који су на овоме сарађивали са колегама с Универзитета Сиан Ђаотонг, британског Универзитета Јорк и из шпанског Националног истраживачког центра за еволуцију, сматрају да су открили потпуно нову лозу хибрида између гране која нам је подарила модерне људе и оне која је породила друге древне хоминине у тим подручјима, попут денисоваца. Треба напоменути да се многи фосили хоминина из плеистоцена пронађени у Kини нису лако уклопили ни у једну до сада познату лозу. Неки назчници сматрају да се вероватно ради о средњим варијацијама у развоју ка модерном човеку; попут архаичног примерка Homo sapiensa или напредног облика Homo erectusa.

Но ово прилично поједностављено тумачење је подоста контроверзно и га није прихватила шира научна заједница. Наиме, док је Homo erectus постојао у Индонезији до пре отприлике 100.000 година, остаци који су недавно пронађени у источној Kини више наликују другим, модернијим линијама хоминина.

Пређашње студије генома остатака неандерталаца у Европи и западној Азији су пронашле доказе о четвртој лози хоминина која је живела у средњем до касном плеистоцену. Но, ова група никада није службено идентификована у фосилном запису. Можда ови остаци пронађени у Kини представљају део слагалице која је недостајала. Нађена фосилизована чељуст и лобања припадају детету ог 12 до 13 година. Док његово лице има црте модерних људи, удови и чељуст одражавају примитивније особине”, написали су научници.

Homo sapiens се у Kини појавио тек пре око 120.000 година, али изгледа да су нека од наших модерних обељежја на том подручју постојала и раније. Могуће је да је посљедњи заједнички предак H. sapiensa и неандерталаца настао у југозападној Азији и касније се проширио на све континенте. Но то је само хипотеза, праву истину ћемо сазнати тек након даљих истраживања. Студија Morphological and morphometric analyses of a late Middle Pleistocene hominin mandible from Hualongdong, China објављена је у часопису Journal of Human Evolution. 

(Илустрација PNAS/NiH/PubMed)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар