MEĐU IZMEĐU

NE NALIKUJE LJUDSKOJ

229 pregleda
Ilustracija

Međunarodni tim naučnika je za drevni ljudski fosil nedavno pronađen u Kini rekao da ne nalikuje ni jednom drugom do sada zabeleženom homininu. Hominini su pleme primata iz potporodice hominidi koje obuhvata vrste homo i šimpanze i njihove izumrle pretke. Naime, ostaci ne sliče ni lozi koja se razdvojila u neandertalce, ni denisovcima (denisovski čovek), a ni nama, što ukazuje na to da našoj sadašnjoj verziji ljudskog porodičnog stabla nedostaje još jedna grana.

Čeljust, lobanja i kosti nogu koje pripadaju ovome, za sada neklasifikovanom homininu oznake HLD6, otkrivene su u Hualongdongu, u istočnoj Aziji 2019, a saradnici Kineske akademije nauka (CAS) od tada pokušavaju spojiti ostatke s nekom poznatom lozom. Do sada nisu uspeli, piše Science Alert. Lice ovog hominina slično je struktuisano kao lice moderne ljudske loze, koja se odvojila od Homo erectusa još pre 750.000 godina. Ali nedostatak forme brade više nalikuje denisovcima, izumrloj vrsti drevnog hominina u Aziji koja se odvojila od neandertalaca pre više od 400.000 godina.

Stoga istraživači iz CAS-a, koji su na ovome sarađivali sa kolegama s Univerziteta Sian Đaotong, britanskog Univerziteta Jork i iz španskog Nacionalnog istraživačkog centra za evoluciju, smatraju da su otkrili potpuno novu lozu hibrida između grane koja nam je podarila moderne ljude i one koja je porodila druge drevne hominine u tim područjima, poput denisovaca. Treba napomenuti da se mnogi fosili hominina iz pleistocena pronađeni u Kini nisu lako uklopili ni u jednu do sada poznatu lozu. Neki nazčnici smatraju da se verovatno radi o srednjim varijacijama u razvoju ka modernom čoveku; poput arhaičnog primerka Homo sapiensa ili naprednog oblika Homo erectusa.

No ovo prilično pojednostavljeno tumačenje je podosta kontroverzno i ga nije prihvatila šira naučna zajednica. Naime, dok je Homo erectuspostojao u Indoneziji do pre otprilike 100.000 godina, ostaci koji su nedavno pronađeni u istočnoj Kini više nalikuju drugim, modernijim linijama hominina.

Pređašnje studije genoma ostataka neandertalaca u Evropi i zapadnoj Aziji su pronašle dokaze o četvrtoj lozi hominina koja je živela u srednjem do kasnom pleistocenu. No, ova grupa nikada nije službeno identifikovana u fosilnom zapisu. Možda ovi ostaci pronađeni u Kini predstavljaju deo slagalice koja je nedostajala. Nađena fosilizovana čeljust i lobanja pripadaju detetu og 12 do 13 godina. Dok njegovo lice ima crte modernih ljudi, udovi i čeljust odražavaju primitivnije osobine”, napisali sunaučnici.

Homo sapiensse u Kini pojavio tek pre oko 120.000 godina, ali izgleda da su neka od naših modernih obelježja na tom području postojala i ranije. Moguće je da je posljednji zajednički predak H. sapiensai neandertalaca nastao u jugozapadnoj Aziji i kasnije se proširio na sve kontinente. No to je samo hipoteza, pravu istinu ćemo saznati tek nakon daljih istraživanja. Studija Morphological and morphometric analyses of a late Middle Pleistocene hominin mandible from Hualongdong, Chinaobjavljena je u časopisu Journal of Human Evolution. 

(Ilustracija PNAS/NiH/PubMed)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar