МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОСТАЦИ ВЕЛИКОГ ПРАСКА

270 pregleda
Pixabay

Откривена свемирска структура у облику мехура, удаљена 820 милиона светлосних година од нас, која је заостатак настанка космоса.

Универзитет на Хавајима објавио је студију према којој се огромна свемирска структура у облику мехура, удаљена 820 милиона светлосних година од нас, сматра фосилизираним остатком рођења свемира. Астроном Брент Тулy и његов тим неочекивано су пронашли овај мехур унутар мреже галаксија. Према студији, такве огромне структуре предвиђене су теоријом Великог праска као резултат тродимензионалних таласа који су се појавили у раном свемиру, познатих као барионске акустичне осцилације.

„Нисмо тражили ту структуру. Толико је огромна да се шири према ивицама делова неба које смо анализирали. Има веома велики пречник – милијарду светлосних година, што премашује теоријске претпоставке. Ако се њено формирање и еволуција подударају с теоријом, то значи да се свемир шири брже него што смо досада мислили”, оценио је Тулy. Истраживачи су мерили удаљеност до 55.877 галаксија у одређеном сектору неба користећи осам различитих метода како би створили досад најпрецизнију карту.

„Тек када можете одредити тачне удаљености галаксија, можете да приметите обрасце у њиховој густини”, наводе научници. Тако су истраживачи дошли до врло запањујућег открића – прстенастог узорка, пречника око милијарде светлосних година, унутар којег су галактиксије груписане гушће, с концентрисаним јатом галаксија у средини. Ово откриће пружа увид у ране дане свемира када је он био испуњен врућом и густом плазмом. Акустични таласи ширили су се кроз ту плазму због дејства између унутрашњег гравитационог привлачења и снажног зрачења изнутра.

Како је свемир старио и хладио се, атоми су почели да се формирају из честица које су се поступно смириле. Тада су акустични таласи престали да се мењају и замрзли су се у облику подручја повећане густоће материје, које се протеже у полупречнику од око 490 милиона светлосних година, преноси портал Дневно”. Погледајте https://www.youtube.com/watch?v=6RvHLG4n4Q8.

(Спутњик)

О аутору

administrator

Оставите коментар