MEĐU IZMEĐU

OSTACI VELIKOG PRASKA

271 pregleda
Pixabay

Otkrivena svemirska struktura u obliku mehura, udaljena 820 miliona svetlosnih godina od nas, koja je zaostatak nastanka kosmosa.

Univerzitet na Havajima objavio je studiju prema kojoj se ogromna svemirska struktura u obliku mehura, udaljena 820 miliona svetlosnih godina od nas, smatra fosiliziranim ostatkom rođenja svemira.Astronom Brent Tuly i njegov tim neočekivano su pronašli ovaj mehur unutar mreže galaksija.Prema studiji, takve ogromne strukture predviđene su teorijom Velikog praska kao rezultat trodimenzionalnih talasa koji su se pojavili u ranom svemiru, poznatih kao barionske akustične oscilacije.

„Nismo tražili tu strukturu. Toliko je ogromna da se širi prema ivicama delova neba koje smo analizirali. Ima veoma veliki prečnik – milijardu svetlosnih godina, što premašuje teorijske pretpostavke. Ako se njeno formiranje i evolucija podudaraju s teorijom, to znači da se svemir širi brže nego što smo dosada mislili”, ocenio je Tuly.Istraživači su merili udaljenost do 55.877 galaksija u određenom sektoru neba koristeći osam različitih metoda kako bi stvorili dosad najprecizniju kartu.

„Tek kada možete odrediti tačne udaljenosti galaksija, možete da primetite obrasce u njihovoj gustini”, navode naučnici.Tako su istraživači došli do vrlo zapanjujućeg otkrića – prstenastog uzorka, prečnika oko milijarde svetlosnih godina, unutar kojeg su galaktiksije grupisane gušće, s koncentrisanim jatom galaksija u sredini.Ovo otkriće pruža uvid u rane dane svemira kada je on bio ispunjen vrućom i gustom plazmom. Akustični talasi širili su se kroz tu plazmu zbog dejstva između unutrašnjeg gravitacionog privlačenja i snažnog zračenja iznutra.

Kako je svemir stario i hladio se, atomi su počeli da se formiraju iz čestica koje su se postupno smirile. Tada su akustični talasi prestali da se menjaju i zamrzli su se u obliku područja povećane gustoće materije, koje se proteže u poluprečniku od oko 490 miliona svetlosnih godina, prenosi portal Dnevno”. Pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=6RvHLG4n4Q8.

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar