МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈЕЗДА ЦРВЕНИХ МРАВА

219 pregleda
Pixabay

Шире се Европом! Наносе болан убод и оштећују усеве.

Црвени ватрени мрав, једна од најинвазивнијих врста на свету, пронађен је у Европи, показује нова студија. Овај увезени инсект, научног имена Solenopsis invicta, пореклом је из Јужне Америке, али се током прошлог века проширио на већи део Сједињених Америчких Држава, Мексика, Kариба, Kине и Аустралије. Може да буду агресиван када се узнемири и наноси болан убод који иритира кожу и изазова алергијске реакције. А такође да оштети усеве и локалне екосистеме, пише CNN. Истраживачи су објавили да су идентификовали 88 гнезда црвених ватрених мрава распоређених на пет хектара у близини града Сиракузе на Сицилији.

„Solenopsis invicta једна је од најгорих инвазивних врста. Може да се шири алармантно брзо. Откривање у Италији било је велико изненађење, али знали смо да ће овај дан доћи”, рекао је главни аутор студије Матија Менчети, истраживач у Институту за еволуциону биологију у Шпанији. Иако су црвени ватрени мрави нађени у увезеним производима у Шпанији, Финској и Холандији, оваква колонија никада пре није потврђена, нагласили су аутори. Kолоније су пронађене у предграђу Сиракузе. Нејасно је како и када су ватрени мрави стигли тамо. Истраживачи сматрају да су инстекти стигли на неку транзитну тачку с пуно људске активности, као што је градска лука. Мештани су дојавили научницима да је број убода мрава порастао од 2019. године.

Студија је показала да је ветар могао да пренесе летеће краљице мрава с подручја северозападно од Сиракузе, где се налази трговачка лука. Генетска анализа открила је да су се највероватније проширили из Сједињених Држава или Kине, где су такође инвазивна врста. Мрави би ускоро могли да се прошире по Европи, упозоравају истраживачи, јер око седам одсто континента – укључујући велика урбана подручја попут Барселоне, Рима, Лондона и Париза – има климу која одговара овој врсти. Студија је објављена у научном часопису Current Biology. Инвазивне врсте коштају свет најмање 423 милијарде долара сваке године јер доводе до изумирања биљака и животиња, прете сигурности хране и погоршавају еколошке катастрофе широм света.

(Национална географија)

О аутору

administrator

Оставите коментар