MEĐU IZMEĐU

NAJEZDA CRVENIH MRAVA

227 pregleda
Pixabay

Šire se Evropom! Nanose bolan ubod i oštećuju useve.

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svetu, pronađen je u Evropi, pokazuje nova studija. Ovaj uvezeni insekt, naučnog imena Solenopsis invicta, poreklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog veka proširio na veći deo Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije. Može da budu agresivan kada se uznemiri i nanosi bolan ubod koji iritira kožu i izazova alergijske reakcije. A takođe da ošteti useve i lokalne ekosisteme, piše CNN. Istraživači su objavili da su identifikovali 88 gnezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji.

„Solenopsis invicta jedna je od najgorih invazivnih vrsta. Može da se širi alarmantno brzo. Otkrivanje u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali znali smo da će ovaj dan doći”, rekao je glavni autor studije Matija Menčeti, istraživač u Institutu za evolucionu biologiju u Španiji. Iako su crveni vatreni mravi nađeni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, ovakva kolonija nikada pre nije potvrđena, naglasili su autori. Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze. Nejasno je kako i kada su vatreni mravi stigli tamo. Istraživači smatraju da su instekti stigli na neku tranzitnu tačku s puno ljudske aktivnosti, kao što je gradska luka. Meštani su dojavili naučnicima da je broj uboda mrava porastao od 2019. godine.

Studija je pokazala da je vetar mogao da prenese leteće kraljice mrava s područja severozapadno od Sirakuze, gde se nalazi trgovačka luka.Genetska analiza otkrila je da su se najverovatnije proširili iz Sjedinjenih Država ili Kine, gde su takođe invazivna vrsta. Mravi bi uskoro mogli da se prošire po Evropi, upozoravaju istraživači, jer oko sedam odsto kontinenta – uključujući velika urbana područja poput Barselone, Rima, Londona i Pariza – ima klimu koja odgovara ovoj vrsti. Studija je objavljena u naučnom časopisu Current Biology. Invazivne vrste koštaju svet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer dovode do izumiranja biljaka i životinja, prete sigurnosti hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe širom sveta.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar