МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈНАПРЕДНИЈИ ЧИП

362 pregleda
Илустрација

Водећи кинески произвођач меморијских чипова IMTC је наставио да усавршава напредну технологију, упркос томе што су САД покушале да га ограниче санкцијама. Произвео је најнапреднији светски” 3D NAND меморијски чип, наводи се у извештају Techinsights-a, а преноси South Cnina morning post. IMTC-ов меморијски чип показује да је произвођач наставио да унапређује савремену технологију, упркос томе што је стављен на листу санкција америчког Министарства трговине.

Моћан домаћи чип изненадио је многе индустријске аналитичаре с обзиром на строга ограничења у САД.Све је више доказа да Кина има замах да превазиђе трговинска ограничења и изгради сопствени ланац домаће понуде полупроводника, успешнији него што се очекивало, наводи Techinsights. 3D NAND меморија важна је компонента за рачунарство високих перформанси у апликацијама као што су вештачка интелигенција и машинско учење.

Компанију IMTC и још 21 у кинеском сектору чипова САД су казниле средином децембра 2022. усред ескалације трговинских и геополитичких тензија између две највеће светске економије. У то време, произвођач чипова са седиштем у Вухану био је на путу да угрози лидере у својој области производњом новог водећег 3D NAND флеш чипа, 232-слојним КС3-9070. Изгледи за његову масовну производњу ослабили су након што су амерички добављачи опреме OVK и Lam Research обуставили продају и услуге.

Компанија је у међувремену појачала сарадњу с кинеским добављачима и користила само кинеску опрему, без обзира на то што су скептици упозоравали на недостатак кинеских алата за прављење чипова, као што су уређаји за литографију на које монопол има холандска компанија ASML Holding. 

(РТ Балкан)

О аутору

administrator

Оставите коментар