MEĐU IZMEĐU

NAJNAPREDNIJI ČIP

361 pregleda
Ilustracija

Vodeći kineski proizvođač memorijskih čipova IMTC je nastavio da usavršava naprednu tehnologiju, uprkos tome što su SAD pokušale da ga ograniče sankcijama. Proizveo je najnapredniji svetski” 3D NAND memorijski čip, navodi se u izveštaju Techinsights-a, a prenosi South Cnina morning post. IMTC-ov memorijski čip pokazuje da je proizvođač nastavio da unapređuje savremenu tehnologiju, uprkos tome što je stavljen na listu sankcija američkog Ministarstva trgovine.

Moćan domaći čip iznenadio je mnoge industrijske analitičare s obzirom na stroga ograničenja u SAD.Sve je više dokaza da Kina ima zamah da prevaziđe trgovinska ograničenja i izgradi sopstveni lanac domaće ponude poluprovodnika, uspešniji nego što se očekivalo, navodi Techinsights.3D NAND memorija važna je komponenta za računarstvo visokih performansi u aplikacijama kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje.

Kompaniju IMTC i još 21 u kineskom sektoru čipova SAD su kaznile sredinom decembra 2022. usred eskalacije trgovinskih i geopolitičkih tenzija između dve najveće svetske ekonomije.U to vreme, proizvođač čipova sa sedištem u Vuhanu bio je na putu da ugrozi lidere u svojoj oblasti proizvodnjom novog vodećeg 3D NAND fleš čipa, 232-slojnim KS3-9070.Izgledi za njegovu masovnu proizvodnju oslabili su nakon što su američki dobavljači opreme OVK i Lam Research obustavili prodaju i usluge.

Kompanija je u međuvremenu pojačala saradnju s kineskim dobavljačima i koristila samo kinesku opremu, bez obzira na to što su skeptici upozoravali na nedostatak kineskihalata za pravljenje čipova, kao što su uređaji za litografiju na koje monopol ima holandska kompanija ASML Holding. 

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar