МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИВАНИШЕВИЋУ „ПЈЕР”

266 pregleda
Илустрација

Објављени су резултати овогодишњег конкурса Пјер 56”, најстаријег и једног од најпрестижнијих конкурса за карикатуру на Балкану, основан 1967 године, а угледни „Галаксијин аутор Миодраг Иванишевић, који пише за рубрику Ментална лозинка”, својом карикатуром Бонтон” освојио је Сребрног Пјера” (друго место). Он је нацртао Ајфелову кулу, лако препознатљиви симбол Париза и целе Француске, али и целокупне западне цивилизације, да би се обрачунао са свакодневним лажним моралом и двоструким стандардима којима нас правоверни чистунци бомбардују.

Иако су многи у овој карикатури препознали еколошку ноту или бригу за заштиту животне, она је, према речима самог творца, остварење наше старе народне изреке: Прво почисти испред своје куће!” Постоји више прихватљивих објашњења лепог понашања, а ми предлажемо да свако покуша пронаћи оно које ће му помоћи да схвати разлог савијања металне лепотице.

Следи кратко образложење жирија Вечерњих новости” о додељеним признањима: Борба између кока-коле” и кваса”, приказана мајсторском руком Југослава Влаховића, цртачке легенде, а и ветерана конкурса Новости”, овенчана је првом наградом Златни Пјер”, коју је завредио трећи пут.Бронзани Пјер” припао је још једног ветерау надметањаа, Мухамеду Ђерлеку, за стрипски осмишљену без речи убојито речиту карикатуру Чамац” Награда која носи име легендарног Ранка Гузине, а додељује се за најбољи портрет, припала је Kонстантину Гросу за портрет Светислава Пешића, а ученица Школе за дизајн Ања Митровић је за цртеж Едгара Алана Поа освојила признање за најбољег младог карикатуристу.

Тако је одлучио жири 56. конкурса за најбољу новинску карикатуру, у којем су се ове године, уз прошлогодишњег победника Владислава Филиповића, нашли и илустраторка Ана Бихали, уредник у Радио Београду Жељко Стефановић, сатиричар и уредник рубрике ТРН Бојан Љубеновић и главни и одговорни уредник Новости” Милорад Вучелић. Од 433 пристигла рада из пера 124 аутора, 112 радова одраслих и 12 радова младих карикатуриста наћи ће се на изложби у галерији KЛУБА РТС почетком децембра.

О аутору

administrator

Оставите коментар