MEĐU IZMEĐU

ČOVEKOVO NOVO ČULO

379 pregleda
Ilustracija

Naučnici su otkrili nov način na koji ljudi mogu osećati dodir – neporedno kroz folikule dlake. Do sada se smatralo da samo živčani završeci u koži i oko folikula dlake mogu preneti oset, izgleda da to nije istina i da možemo percipirati dodir korenom dlake. Istraživači sa Univerziteta Imperijal koledž u Londonu (Velika Britanija) ustanovili su da ćelije u delu folikula dlake koji se zove spoljašnja ovojnica korena (ORS)imaju veći postotak receptora osetljivih na dodir nego ekvivalentne ćelije u koži, piše Science Alert.

Zatim su proizveli laboratorijske kulture ćelija folikula ljudske dlake živcima za oset. Kada su mehanički stimulisali ćelije folikula dlake, aktivirali su se i okolni živci čula. Štaviše, eksperimenti su pokazali da (ORS) ćelije ispuštaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sićušne vrećice (vezikule) i tako šalju signale okolnim ćelijama.Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće jer se otvaraju nova pitanja. Zašto te ćelije imaju takvu ulogu? Šta još možemo naučiti od njih o tome kako naša koža oseća dodir?” rekla je neuroinženjerka Parastu Hašemi sa Imperijal koledža.

Mehanoreceptori su nervne ćelije koje registruju dodir; zbog njih možemo osetiti lagani povetarac ili čvrsti stisak ruke. A izgleda da ćelije folikula dlake imaju posebnu interakciju sa mehanoreceptorima niskog praga (LTMR) koji mogu zabeležiti nežne dodire. Iako je bilo poznato da dlake na telu igraju važnu ulogu u čulu dodira, istraživači su otkrili detaljniju biološku interakciju između ORS ćelija i LTMR-a koja seže van jednostavnog mehaničkog odgovora. Još je samo preostalo pitanje – čemu sve to?

„Još ne znamo zašto ćlije folikula dlake imaju ulogu u procesuiranju laganog dodira. Budući da folikula sadrži mnogo završetaka čučnih živaca, sada želimo utvrditi aktivira li folikula dlake određene vrste čučnih živaca u sklopu za sada nepoznatog, ali jedinstvenog mehanizma”, navodi bioinženjerka Kler Higins sa Imperijal koledža. Istraživanje Mechanical stimulation of human hair follicle outer root sheath cultures activates adjacent sensory neuronsobjavljeno je u časopisu Science Advances.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar