МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„АДИДАСОВА” ТЕСНА КОЖА

1. Луис Суарес (Википедија)

Луис Суарес (Википедија)

Фудбалер „Барселоне” Луис Суарез, НБА звезда Демијан Лилард и кошаркашица Њека Овгумике налазе се међу првим спортистима на свету који добијају нову „кожу”. Она је плаве или тамно браон боје, пријањаће уз постојећу, и омогућиће им да се током тренинга и такмичења осећају удобније и да остварују боље резултате на терену.

Практично, људска кожа и ово
спортско одело постају једно.

Ово је део технолошког остварења компаније „Адидас” која је у сарадњи са америчком агенцијом за свемирске програме НАСА створила најмодерније спортско одело, „алфаскин”. Пројекат на ком се годинама радило у лабораторијама широм света, усавршен је уз употребу технологије „Арамис”, којом је Наса истраживала спољашње делове свемирских летелица. Реч је о тродиемнзионалном мапирању објеката, уз помоћ камера и сензора који се померају и скупљају информације брзином од чак 500 фрејмова по секунди.

Инжењери „Адидаса” су то искористили за „скенирање” спортиста, када су се мерили њихови покрети, анализирао сваки детаљ, и створен је производ којим се поносе. „Осећај када навучем ,алфаскин` је исти као када везујем пертле на копачкама пре изласка на терен. То ме фокусира на оно што ме чека и спреман сам да пружим максимум”, рекао је Луис Суарез, уругвајски нападач из редова „Барселоне”.

Eлиминише трење (Википедија)

Највећи напредак у односу на раније сличне производе је у најмодернијем кинетичком дизајну, који елиминише шавове, трење или било шта што може да омете спортисте током покрета. Практично, људска кожа и ово спортско одело постају једно. Притом, о иновативности говори и податак да је у изради материјала укључена специјална врста тканина са титанијумом и трдодимензионалним алуминијумским сферама које хладе тело и одржавају оптималну температуру.

„Када носим ,алфаскин`осећам се као да носим одело суперхероја и као да могу да урадим све што пожелим на терену”, истакао је Демијан Лилард, бек НБА клуба Портланд трејлблејзерс.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар