MEĐU IZMEĐU

AI NAŠLA PLATONOV GROB

311 pregleda

 

Mladić po imenu Gracijano Ranokija tvrdi da su on i saradnici koristili veštačku inteligenciju (AI) da dešifruju papiruse iz antičkog grada Herkulanum, koji je uništila erupcija vulkana Vezuv. Analizirali su gotovo apsolutno spaljen komad papirusa zakopan nakon erupcije Vezuva i tako otkrili tačnu lokaciju u Atini na kojoj počiva slavni Platon. Dešifrovali su 1.000 reči, što odgovara gotovo trećini teksta, koristeći „bioničko oko”. Veruju da će završiti analiziranje do kraja 2026. godine.

„U poređenju s prethodnim izdanjima, sada smo došli do skoro radikalno izmenjenog teksta, koji podrazumeva niz novih i konkretnih činjenica o različitim filozofima”, napisao je Ranokija, dodavši: „Među najvažnijim podacima je raj da je Platon sahranjen u vrtu koji je bio rezervisan samo za njega u Akademiji u Atini, u blizini takozvanog Museiona ili svetilišta za muze. Do sada se znalo samo da je sahranjen u Akademiji.” Nova analiza je takođe otkrila da je Platon navodno bio prodat u ropstvo, prenosi list Daily Mail.

„Do sada se verovalo da je Platon prodat u ropstvo 387. pre Hrista tokom svog boravka na Siciliji na dvoru Dionisija Prvog od Sirakuze. U drugom odlomku, u dijalogu likova, Platon se prezrivo izražava o muzičkim i ritmičkim sposobnostima varvarskog muzičara poreklom iz Trakije”, izjavio je Ranokija.

(Ilustracija Vikipedija)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar