МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЈНШТАЈНОВА РОЗЕТА

ESO

Астрономи су први пут успели да забележе кружење звезде око црне рупе у центру Млечног пута, а начин на који се креће потврђује општу теорију релативности. У научној публикацији објављеној у часопису Astronomy & Astrophysics потврђено је да звездино кретање кроз време исцртава розету, управо оно што предвиђа позната теорија Алберта Ајнштајна.

Истраживање је трајало, чак, 27 година. Kако објашњава Рајнхард Генцел из Института Макс Планк, један од вођа тима који је радио на проучавању, кретање звезде је још један доказ да се у средини наше галаксије налази супермасивна црна рупа, четири милиона пута масивнија од нашег Сунца. Око те црне рупе, Sagittarius A* (sgr A*), кружи мноштво звезда, а једна од њих је S2 која је била предмет проучавања. Она црној рупи прилази на удаљености од око 20 милијарди километара, а приликом најближе позиције креће се брзином од око 3 посто брзине светлости.

Након три деценије посматрања звезде S2, међународна сарадња истраживача у Европској јужној опсерваторији (ЕSО) дошла је до закључка: Ајнштајн је поново био у праву, наводи Cnet. Орбита није кружна него у облику елипсе, а свако прилажење црној рупи је довољно другачији да у исцртавању низа кружења настаје розета. За један круг око црне рупе потребно јој је 16 година.

Прецесија, односно промена смера ротационе осе, предвиђена је Ајнштајновом теоријом, која види како једно космичко тело лебди око другог у орбити у облику розете” због екстремног гравитационог повлачења и савијања простора-времена. Научници се надају да ће помоћу јачих бољих телескопа моћи да посматрају друге звезде које црној рупи прилазе ближе и да ће приликом уочити ротацију саме црне рупе.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар