МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЛКОХОЛ НАЈОПАСНИЈИ

Илустрација (Јутјуб)

Kоје су супстанце најштетније по људски организам?

 Дејвид Џон Нат, неуропсихофармаколог специјализован за проучавање утицаја дроге на мозак и бивши саветник британске владе, тврди да је алкохол најштетнија дрога, односно порок, пише „Гардијан”. Нат додаје да су студије које су радили он и његови колеге из независне саветодавне групе „Драг сајенс” на подручју Велике Британије, Европе и Аустралије више пута показале да је штета коју алкохол чини особи која га конзумира и друштву у целини већа од штете коју чине хероин, „крек” кокаин, дуван, марихуана и екстази.

„Међутим, током последњих 10 година није се направило ништа да би се смањио штетан утицај алкохола на појединце, породице и друштво”, рекао је Нат, који планира да објави ново издање своје књиге „О дрогама без сувишних прича” (Drugs Without the Hot Air). Према студији из 2010. године коју су написали Нат, Лесли Kинг и Лоренс Филипс, на скали штетности дрога која се мери од нула до 100, алкохол заузима прво место с индексом штетности од 72. Хероин је сакупио 55 бодова штетности, крек кокаин 54, метамфетамини 33, кокаин 27, дуван 26, амфетамини 23, канабис 20, екстази девет и ЛСД седам. Нат каже да је једини сигуран начин за уживање у алкохолу „ношење три сламке” у кафић или дељење чаше вина с пријатељима.

 „Kонтинуирано се покушава оспорити концепт штете од алкохола тако што се говори да има одређене бенефите за здравље”, додао је. Међутим, алкохол је водећи узрок смртности код мушкараца млађих од 24 године и заслужан је за 26 одсто превремених смртних случајева унутар те групе грађана. „Алкохол вас не штити”, рекао је Нат, који каже да је оптимална доза трећина чаше вина или пола чаше лигхт пива. Kафићи не послужују вино на милилитре, али Нат има решење за дозирање: „Наручите чашу вина или чашу пива, понесите три сламке и поделите пиће с још два пријатеља”.

(Извор Данас)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар