МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАКАР ПРЕТВОРЕН У ЗЛАТО  

Илустрација (Википедија)

Да ли се вишевековни сан алехмичара напокон испунио? Група кинеских научника из Института за хемијску физику у Далијану објавила је у часопису Science Advances да су претворили обичан бакар у метал „готово идентичан” злату и сребру. Након тога он је послужио као катализатор за реакцију производње алкохола из угља – нешто што су само племенити метали као што је злато у стању да омогуће.

Истраживачи су бомбардовали комад бакра млазом врућег и анелектрисаног аргона. Тим поступком атоми су постали наелектрисани, са електронима збијенијим и постојанијим, чинећи добијени материјал сличан злату у отпорности на ерозију, оксидацију и високе температуре. У опису се наводи да нови материјал на темељу јевтиног бакра може заменити скупо злато и сребро у производњи електронских уређаја који захтевају значајне количине ових материјала.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Много ми се допада Нова Галаксија зато што се бави науком,које иначе скоро да нема на медијима нити у штампи.Сада бих замолио уредника Станка Стоиљковић, да ако је у прилици припреми коментар о планети Земљи,њеном облику,северном и јужном полу и највише о географији Земље,значи да ли је Земља Лопта или је Земља подпуно неког другог облика која нема гравитацију, и још много неких новина које се повремено могу наћи на Нету,а да при том немамо никакво мишљење науке.

Оставите коментар