MEĐU IZMEĐU

BAKAR PRETVOREN U ZLATO  

1.388 pregleda

Da li se viševekovni san alehmičara napokon ispunio? Grupa kineskih naučnika iz Instituta za hemijsku fiziku u Dalijanu objavila je u časopisu Science Advances da su pretvorili običan bakar u metal „gotovo identičan” zlatu i srebru. Nakon toga on je poslužio kao katalizator za reakciju proizvodnje alkohola iz uglja – nešto što su samo plemeniti metali kao što je zlato u stanju da omoguće.

Istraživači su bombardovali komad bakra mlazom vrućeg i anelektrisanog argona. Tim postupkom atomi su postali naelektrisani, sa elektronima zbijenijim i postojanijim, čineći dobijeni materijal sličan zlatu u otpornosti na eroziju, oksidaciju i visoke temperature. U opisu se navodi da novi materijal na temelju jevtinog bakra može zameniti skupo zlato i srebro u proizvodnji elektronskih uređaja koji zahtevaju značajne količine ovih materijala.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Mnogo mi se dopada Nova Galaksija zato što se bavi naukom,koje inače skoro da nema na medijima niti u štampi.Sada bih zamolio urednika Stanka Stoiljković, da ako je u prilici pripremi komentar o planeti Zemlji,njenom obliku,severnom i južnom polu i najviše o geografiji Zemlje,znači da li je Zemlja Lopta ili je Zemlja podpuno nekog drugog oblika koja nema gravitaciju, i još mnogo nekih novina koje se povremeno mogu naći na Netu,a da pri tom nemamo nikakvo mišljenje nauke.

Ostavite komentar