MEĐU IZMEĐU

BEBE IZ LABORATORIJA

170 pregleda
Ilustracija

Sada se otvaraju vrata za decu koja se rađaju od dva oca!

Zahvaljujući novom otkriću, za samo pet godina moglo bi da se pojave bebe iz laboratorija. Kako je preneo Daily Mail, naučnici u Japanu su na korak od toga da od nule stvore ljudska jajašca i spermu, koji bi se potom razvili u veštačkoj materci.Profesor Katsuhiko Hajaši, sa Univerziteta Kjušu, takav proces je već obavio na miševima, a sad veruje da bi iste rezultate u sledećih pet godina mogao da dobije i kod ljudi.

Ali tu su i brojna etička pitanja, a jedno od najvećih dvoumljenja tiče se mogućnosti da bi žene bilo koje starosti u budućnosti mogle da imaju decu. Osim toga, roditelji bi pomoću alata za uređivanje gena mogli da dizajniraju svoje savršene potomke koji bi onda imali željene osobine.Dr Hajaši i njegov tim nedavno su stvorili sedam miševa s dva muška biološka roditelja, koristeći ćelije kože mužjaka da formiraju održivu jajnu ćeliju i potom je oplodili.

Stvaranje ljudske sperme i jajnih ćelija po narudžbini naziva se in vitro gametogeneza (IVG), a izgleda tako što se uzimaju ćelije iz krvi ili kože osobe koje se reprogramiraju da bi postale indukovane pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije). Teoretski, te ćelije mogu postati bilo koja ćelija u telu, uključujući jajne ćelije i spermatozoide, a zatim bi se mogle koristiti za stvaranje embriona i ubrizgavanje u matericu. Naučnici su tako naprave vrlo jednostavna ljudska jajašca i spermu, ali ne još i embrione.Dr Hajaši pretpostavlja da će biti potrebno oko pet godina da se proizvedu ćelije nalik ljudskim jajnim ćelijama, a još 10 do 20 godina trajaće testiranja pre nego što postupak bude bezbedan za korišćenje u klinikama.

Profesor Henri Grili sa Univerziteta Stanford procenjuje da će istraživačima biti potrebno jpet do deset godina da dođu do pouzdanog dokaza ovoga koncepta, a ispitivanje pouzdanosti trajaće dodatniu deseceniju ili dve.Godine 2016. japanski istraživači stvorili su matične ćelije pomoću osam sedmica starih miševa, birajući one kojima je iz nekog razloga ispao Y hromozom. Zatim su manipulisali ćelijama kopirajući preostali X hromozom i kreirali ćeliju sa dva X gena, što bi se obično smatralo ženskom ćelijom. Pretvorili su te ćelije u jajne ćelije i upotrebili spermu muških miševa da ih oplode u laboratoriji.Dr Hajaši je za New Scientist rekao da veruje da se sada otvaraju vrata za decu koja se rađaju od dva oca: U smislu tehnologije, to će kod ljudi biti moguće za 10 godina”.

(Ilustracija Kyushu University/Warner Bros)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar