МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕЗ АФРОАМЕРИКАНАЦА

Нобелова медаља (Wikipedia)

Међу стотинама успешних људи и организација којима су додељене овогодишње Нобелове награде, само су четири жене и ниједан Афроамериканац, што сугерише да додела престижних награда и даље има проблем с разноликошћу, упозоравају стручњаци. Од укупно 931 појединца и 28 организација који су кроз године освојили Нобела, само је 16 тамнопутих особа. Ипак, ове године Нобелом није почашћен ниједан црнац.

Занимљиво је да је до данас 12 црнаца освојило Нобела за мир, три Нобела за књижевност и једну награду за економију. Ниједан црнац никада није освојио неку од Нобелових научних награда. С друге стране, Емануел Шарпантије и Џенифер А. Доудна су постале прве две научнице које су заједнички освојиле награду за хемију, без мушког сарадника, а тек шеста и седма жена која је икад победила у овој категорији.

Награду за физику су добили Роџер Пенроуз, Рајнхард Генцел и Андреа Гец за своја открића о црним рупама. Гхез је тиме постала тек четврта жена која је икада освојила Нобелову награду за физику. Док се повећава број награђиваних научница, активисти и научници у Си-Ен-Ен-овој анализи упозоравају да је проблем разноликости у додели Нобела још већи када је реч о раси.

„Проблем с недостатком расне разноликости није само проблем Нобелових награда, већ је то друштвени системски проблем. Овај проблем присутан је у свим сегментима друштва”, казао је професор хемије Марк Зимер. Он додаје да недостатак разноликости у науци може довести до недостатка информација о одређеним демографским подацима.Да бисмо се стварно бавили науком, потребни су нам сви, а не само 30, 40 посто становништва”, рекао је Зимер.

Награду за књижевност је освојила америчка пјесникиња Луис Глик, чиме се укупан број добитница Нобелове награде повећао на 57, што чини тек шест посто од укупног броја додијељених награда. Број црнаца добитника још је мањи и износи тек два посто.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар