МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕЗ B12 СТЕ УВЕК УМОРНИ

Shutterstock

Shutterstock

Знак упозорења може да се појави када се пробудите.

Витамини и минерали имају значајну улогу у одржавању нивоа енергије и смањењу ризика од разних болести. Учествују у неколико телесних функција попут помагања у борби против инфекција, јачања костију, брзог зарастања рана и регулисању хормона. Међутим, недостатак било којег есенцијалног витамина или минерала може да поремети функционисање нашег тела и проузроковати неколико здравствених проблема. Зашто је витамин B12 важан?

То је есенцијална хранљива супстанца која има многе битне функције у вашем телу. Он се топи у води, а помаже у очувању здравља нерава и олакшава производњу црвених крвних ћелија. Међутим, недостатак може да доведе до неколико компликација и разних симптома. Према подацима истраживања, објављеним у часопису British Journal of Nursing, у којем је учествовало око хиљаду пацијената, они којима је дијагностикован недостатак витамина B12 изјаснили су се о широком распону симптома, од којих је умор био најчешћи од свих. Утврђено је да је 96 одсто испитаника пријавило „необичан умор”.

Према мишљењу стручњака, умор је један од примарних знакова недостатка B12, који би могао да буде присутнији када се пробудите. Недостатак може да се развија поступно, али може и да се погорша ако се не лечи на време. Неки од најчешћих симптома осим умора укључују: недостатак даха, главобоље и вртоглавицу, бледу кожу, лупање срца, гастроинтестинални проблеми и проблеме са концентрацијом.

Витамин B12 не може да се ствара природно у телу, због чега би требало да се опскрбите правим намирница. Неки од најбољих извора укључују: говедину, свињетину, шунку, живинско месо, јагњетину, шкољке, ракове, млечне производе попут млека, сира и јогурта, као и јаја. Обогаћене житарице такође вам могу пружити довољнуу количину ове хранљиве супстанце. Вегани и вегетаријанци могу да се посаветују са својим лекаром и нутриционистима о одговарајућим алтернативама суплементације, пише Times of India, преноси Н1 Загреб.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар