?> БИЋЕ ТО ВОДЕНА ПЛАНЕТА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БИЋЕ ТО ВОДЕНА ПЛАНЕТА

NASA

NASA

Тајанствена егзопланета, удаљена од нас само 138 светлосних година, можда је у процесу значајне трансформације. Наиме, анализа HD-207496b показала је да овај свет, шест пута масивнији од Земље, или има гасововиту атмосферу, или глобални океан, или обоје и да се вероарно смањује у супер Земљу. Астрономи су до сада открили и потврдили око 5.300 егзопланета (планета изван Сунчевог система), с тим да још има скоро двоструко више непотврђених кандидата. Притом су уочили занимљиву ствар – нема много таквих тела мало већих од Земље и са орбитама краћим од стотинак дана.

У потању је астрономска граница – долини радијуса мал планета. еИспод те границе налазимо стеновите светове попут Земље, Венере и Марса и зовемо их супер Земље. А изнад су небеска тела с густом атмосфером која називамо мини Нептуни, пише Science Alert. За сада није сасвим јасно шта то одређује границу долине радијуса, али све више доказа сугерише да је с тим на неки начин повезана близина звезде. Могуће је да испод одређеног критичног прага егзопланета једноставно нема довољно масе да својом гравитацијом задржи атмосферу, односно да с ње испаре сви гасови због зрачења звезде.

Kада је Насин свемирски телескоп за лов на егзопланете TESS снимио егзопланету близу долине радијуса, са 2,25 већим полупречником од Земљиног и орбитом која траје 6,44 дана, назчници су отишли до телескопа од 3,6 метра HARP (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) и усмерили га према наранџастој патуљастој звезди HD-207496 да би је боље проучили, а и ову занимљиву егзопланету.

Подаци с HARP-а су показали да је HD-207496b око 6 пута масивнији од Земље. То значи да је густоћа егзопланете око 3,27 грама по кубном центиметру, што је знатно мање од Земљиног 5,51 грама по кубном центиметру и имплицира да састав HD-207496b није у потпуности стеновит. Стога су смислили моделе да сазнају од чега је овај свет састављен. Открили смо да HD-207496b има мању густину од Земље, стога очекујемо да у свом саставу има значајну количину воде и/или гаса”, наводе научници у истраживању. Модели испаравања су показали да је, ако егзопланета има атмосферу богату водоником и хелијумом, то привремено стање. Звезда би требало у року од 520 милиона година потпуно да оголи егзопланету. Такођер је могуће да је атмосфера већ нестала и да је HD-207496b већ голи океански свет.

Звезда HD-207496 је релативно млада, постоји око 520 милиона година. То представља ретку прилику за проучавање ових егзопланета пре трансформације у огољену супер Земљу, уколико ће то доиста бити случај за HD-207496b. Накнадне студије требало би да открију праву природу – и коначну судбину – овог тајанственог света. Истраживање под насловом The young mini-Neptune HD 207496b that is either a naked core or on the verge of becoming one ускоро би требало бити објављено у часопису Astronomy & Astrophysics. 

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар