MEĐU IZMEĐU

BIĆE TO VODENA PLANETA

423 pregleda
NASA

Tajanstvena egzoplaneta, udaljena od nas samo 138 svetlosnih godina, možda je u procesu značajne transformacije. Naime, analiza HD-207496b pokazala je da ovaj svet, šest puta masivniji od Zemlje, ili imagasovovitu atmosferu, ili globalni okean, ili oboje i da se veroarno smanjuje u super Zemlju.Astronomi su do sada otkrili i potvrdili oko 5.300 egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sistema), s tim da još ima skoro dvostruko više nepotvrđenih kandidata. Pritom su uočili zanimljivu stvar – nema mnogo takvih tela malo većih od Zemlje i sa orbitama kraćim od stotinak dana.

U potanju je astronomska granica – dolini radijusa mal planeta. eIspod te granice nalazimo stenovite svetove poput Zemlje, Venere i Marsa i zovemo ih super Zemlje. A iznad su nebeska tela s gustom atmosferom koja nazivamo mini Neptuni, piše Science Alert. Za sada nije sasvim jasno štato određuje granicu doline radijusa, ali sve više dokaza sugeriše da je s tim na neki način povezana blizina zvezde. Moguće je da ispod određenog kritičnog praga egzoplaneta jednostavno nema dovoljno mase da svojom gravitacijom zadrži atmosferu, odnosno da s nje ispare svi gasovi zbog zračenja zvezde.

Kada je Nasin svemirski teleskop za lov na egzoplanete TESS snimio egzoplanetu blizu doline radijusa, sa 2,25 većim poluprečnikom od Zemljinog i orbitom koja traje 6,44 dana, nazčnici su otišli do teleskopa od 3,6 metra HARP (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) i usmerili ga prema narandžastoj patuljastoj zvezdi HD-207496da bi je bolje proučili, a i ovu zanimljivu egzoplanetu.

Podaci s HARP-a su pokazali da jeHD-207496b oko 6 puta masivniji od Zemlje. To znači da je gustoća egzoplanete oko 3,27 grama po kubnom centimetru, što je znatno manje od Zemljinog 5,51 grama po kubnom centimetru i implicira da sastav HD-207496b nije u potpunosti stenovit. Stoga su smislili modele da saznaju od čega je ovaj svet sastavljen. Otkrili smo da HD-207496bima manju gustinu od Zemlje, stoga očekujemo da u svom sastavu ima značajnu količinu vode i/ili gasa”, navode naučnici u istraživanju. Modeli isparavanja su pokazali da je, ako egzoplaneta ima atmosferu bogatu vodonikom i helijumom, to privremeno stanje. Zvezda bi trebalo u roku od 520 miliona godina potpuno da ogoli egzoplanetu. Također je moguće da je atmosfera već nestala i da je HD-207496bveć goli okeanski svet.

Zvezda HD-207496 je relativno mlada, postoji oko 520 miliona godina. To predstavlja retku priliku za proučavanje ovih egzoplaneta pre transformacije u ogoljenu super Zemlju, ukoliko će to doista biti slučaj za HD-207496b. Naknadne studije trebalo bi da otkriju pravu prirodu – i konačnu sudbinu – ovog tajanstvenog sveta. Istraživanje pod naslovomThe young mini-Neptune HD 207496b that is either a naked core or on the verge of becoming one uskoro bi trebalo biti objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics. 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar