?> ЧЕТВОРОНОШКЕ ПО МАРСУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧЕТВОРОНОШКЕ ПО МАРСУ

Илустрација

Сваки робот који је слетео на Марс, укључујући најновији Perseverance, има једну заједничку карактеристику, а то су точкови. Међутим, то ће се променити. SpaceBok је четвероножни робот који су направили научници са истраживачког универзитета ЕТХ Цирих и из Института Макс Планк у Немачкој. Робот је првобитно био намењен за мисију на Месецу, па је замишљено да хода на исти начин као астронаути из мисије Аполо. Међутим, концепт се миња и прилагођава Марсу, где је терен другачији, а гравитација снажнија. Циљ је да робот буде стабилнији.

Тим научника је тестирао различита решења, мала стопала попут копита, равна и округла стопала. Kако се истраживања на Марсу базирају на кратерима, ровер Perseverance је слетео у кратер Језеро јер се верује да се ту некада налазила насељива речна долина. Стога научници тестирају SpaceBok на стеновитом терену да би се дочарала површина Марса. Иако су роботи с точковима стабилнији, због чега се користе за истраживања других светова, они с ногама имају већи потенцијал да дођу на локације недоступне оним с точковима.

Нaсин хеликоптер Ingenuity има велики потенцијал за истраживање Марса, али би робот с четири ноге у теорији омогућио детаљније истраживање стеновитог терена и система пећина на Марсу. Демонстрације су показале да се робот креће и пење на терену сличном оном на Марсу, а да при томе не пада.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар