ТАКНУТО ЋАКНУТО

ЧОВЕК МАЊЕ КАЛОРИЧАН

Лобања хајделбершког човека (Википедија)

Лобања хајделбершког човека (Википедија)

Kанибализам није био најбољи избор за праисторијског човека. Зашто? Зато што људско месо, са становишта храњивости, није најхранљивије. Због чега су онда наши далеки преци једни друге јели, а и данас неки то чине у појединим примитивним племенима?

Археолог Џејмс Кол са Универзитета у Брајтону (Енглеска) установио је да је канибализам обезбеђивао мање калорија него једење животињског меса у доба палеолита, старијег каменог доба, пре око три милиона година. Он је, наиме, упоредио калоријске вредности на темељу остатака пронађених на археолошким налазиштима.

Након тога је закључио да је људско месо давало знатно мање калорија него месо већих животиња, попут мамута, вунастог носорога или неких врста јелена; укратко животиња које су ловили хоминиди (назив за низ изумрлих врста као што су неандерталац, хајделбершки човек, питекантропус, синантропус).

Канибализам у палеолиту почива, пре свега, на културном контексту, јер су разлози били разнолики: једном да се прибави месо за исхрану (на пример, поједе се умрли саплеменик), други пут да се одбране своја територија и извори хране. Откриће је описано у чланку у часопису „Нејчер”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар