TAKNUTO ĆAKNUTO

ČOVEK MANJE KALORIČAN

908 pregleda
Lobanja hajdelberškog čoveka (Vikipedija)

Kanibalizam nije bio najbolji izbor za praistorijskog čoveka. Zašto? Zato što ljudsko meso, sa stanovišta hranjivosti, nije najhranljivije. Zbog čega su onda naši daleki preci jedni druge jeli, a i danas neki to čine u pojedinim primitivnim plemenima?

Arheolog Džejms Kol sa Univerziteta u Brajtonu (Engleska) ustanovio je da je kanibalizam obezbeđivao manje kalorija nego jedenje životinjskog mesa u doba paleolita, starijeg kamenog doba, pre oko tri miliona godina. On je, naime, uporedio kalorijske vrednosti na temelju ostataka pronađenih na arheološkim nalazištima.

Nakon toga je zaključio da je ljudsko meso davalo znatno manje kalorija nego meso većih životinja, poput mamuta, vunastog nosoroga ili nekih vrsta jelena; ukratko životinja koje su lovili hominidi (naziv za niz izumrlih vrsta kao što su neandertalac, hajdelberški čovek, pitekantropus, sinantropus).

Kanibalizam u paleolitu počiva, pre svega, na kulturnom kontekstu, jer su razlozi bili raznoliki: jednom da se pribavi meso za ishranu (na primer, pojede se umrli saplemenik), drugi put da se odbrane svoja teritorija i izvori hrane. Otkriće je opisano u članku u časopisu „Nejčer”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar