TAKNUTO ĆAKNUTO

TESLA HRVAT ZA HRVATE

207 pregleda
Ilustracija

Autor koji stoji iza profila na Instagramu @geografijica napravio je mali eksperiment da bi zaključio raspravu o tome čiji je Nikola Tesla. Naime, pretražio je Vikipediju na svim evropskim jezicima, uključujući sve evropske zemlje i pokazalo se da svuda stoji da je Tesla srpski naučnik i pronalazač, osim na hrvatskoj Vikipediji, gde piše da je hrvatsko-američki naučnik i pronalazač, ali srpskog porekla, pišu hrvatski i srpski mediji.

„Iako mislim da svi znaju i nema sumnje ko je bio Nikola Tesla, ali zbog stalnih rasprava o tome ko je on zapravo bio, došao sam na ideju da pretražim Vikipediju na svim evropskim jezicima, svim evropskim zemljama i evo rezultata”, stoji u opisu objave. „Rođen je na području Vojne krajine, otac mu je bio pravoslavni sveštenik, ne može biti Hrvat i prestanite da se glupirate. Pravoslavni Hrvati ne postoje, dok katolički Srbi itekako postoje, čak su i glasniji od pravih Hrvata”, stoji u jednom komentaru koji je dobio najviše lajkova.

Mnogi su se pitali zašto se o tome još raspravlja, a čak su i neki Hrvati pisali da Tesla nema nikakve veze s Hrvatskom. „Niko, ali baš niko u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Hrvat. Pripadnik je srpske manjine u Hrvatskoj, rođen je i proživeo gotovo četvrtinu svog života u Hrvatskoj. Tesla je nedvosmisleno rekao da je podjednako ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu. Tragedija je da se čovek koji bi trebalo da bude simbol saradnje naša dva naroda i naše dve države, genije koji nikako ne pripada samo nama ili vama, danas koristi za besmislene borbe. Pozdrav iz Zagreba!”, napisala je jedna Zagrepčanka. „Ni Hrvati ne misle da on ima veze s Hrvatskom. To pričaju budale koje misle da će nas tako nervirati”, piše u drugom komentaru.

(Ilustracija Miloš Čorlomanović)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar