MEĐU IZMEĐU

SVI SU MASTURBIRALI

134 pregleda
Wikipedia

Biolozi su otkrili poreklo masturbacije analizirajući najveći skup podataka ikad prikupljen. Naime, primati koji su prethodili prvim ljudima takođe su se upuštali u to upuštali, prenosi The Guardian. „Možemo reći je da je ovakvo ponašanje postojalo i pre 40 miliona godina kod zajedničkog pretka svih ljudi i čovekolikih majmuna. Masturbacija je drevna osobina”, rekla je Matilda Brindl, rukovodilac studije na Univerzitetu u Londonu. Ona i saradnici su zaronili duboko u istoriju ponašanja u nadi da će razumeti poreklo pojave koja se, na prvi pogled, činila evolucijskom zagonetkom. Naime, iz evolucijske perspektive, masturbacija se čini ometajućom, rastrošnom i riskantnom.

Da bi rekonstruisali istoriju tog čina, naučnici su prikupili stotine publikacija, odgovora na upitnike, ličnih beleški primatologa i čuvara zooloških vrtova. Zatim su preslikali informacije na evoluciona stabla primata, otkrivajući pomenuta radnja menjala kroz vreme. Masturbacija je postala uobičajena među primatima svih polova i uzrasta. Istorijski gledano, biološke studije zanemarivale su ženke tako da nema dovoljno podataka za istraživanje. Za mužjake je situacija malo bolja. Naučne analize ustanovile su da muška masturbacija povećava šanse za oplodnju partnerke.

Na primer, mužjak može masturbirati tek toliko da poveća svoje uzbuđenje pre seksa, što znači da će brže oploditi partnerku, a krupniji konkurent neće stići da ga obori i da mu pokvari zabavu. Masturbacija, takođe, pomaže muškarcima da izbace staru spermu, ostavljajući svežiju i konkurentniju za seks.Istraživači su otkrili da se učestalost kod primata povećavala s porastom polno prenosivih bolesti, jedno od objašnjenja moglo bi biti da masturbacija nakon seksa pomaže u ispiranju genitalnog trakta, smanjujući tako rizik od pojave infekcije.

Brindl ističe da je za utvrđivanje evolucionih pokretača masturbacije kod ženki potrebno više podataka. Jedna od ideja jeste da ona pre seksa omogućuje ženkama uticaj na to koji će ih mužjak oploditi. Masturbacijom čine vaginu manje kiselom, pa postaje gostoljubivija za spermu odabranog partnera. „To je uobičajeno ponašanje u životinjskom carstvu tako da je čudno što ga niko nije ranije istražio. Za ljude koji misle da je masturbacija pogrešna ili neprirodna, ovo je savršeno prirodno ponašanje i deo našeg seksualnog ponašanja”, zaključila je Brindl.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar