TAKNUTO ĆAKNUTO

CRNE MAČKE BILE BOGOVI!

342 pregleda
Shutterstock

Nepravedno optužene, crne mačke vekovima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama sveta smatraju se amajlijama i daruju da bi donele sreću, novac, uspeh, sigurnost. Iako je jedino po čemu se izdvajaju zapravo samo boja njihovog krzna, one su najveće žrtve predrasuda:

1. Smatraju se najboljim prijateljima mornara

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke verujući da donose sreću i da će im osigurati bezbedan povratak kući.

2. Sve su, u stvari, tamno plave

Na odgovarajućem svetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugalj, sivo-crne do braon-crne. Postoje 22 razlačite vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija pigmentacija crne dlake je mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu uzrokuje žute oči.

3. Egipćani su ih obožavali kao bogove

Stari Egipćani su izrazito cenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačija boginja. Za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svatko ko bi naneo štetu crnoj mački bio bi kažnjen!

4. Imaju svoj Svetski dan

Malo njih zna da se 17. avgusta proslavlja Svetski dan crnih mačaka. Ovaj dan ustanovljen je da bi se odala počast ovim prelepim mačkama o koje smo se kroz vekove mnogo ogrešili zahvaljujući predrasudama i sujeverjima.

5. Veruje se da održavaju srećan brak

U Midlandsu (Velika Britanija) veruju da je crna mačka povezana sa srećnim brakom, te su često naslikane na pozivnicama za venčanje, karticama za mladence, a i drugim ukrasima povezanim s venčanjem.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar