МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧОВЕК-ОВЦА У ЗАМЕТКУ

Уништен после три седмице (Википедија)

Уништен после три седмице (Википедија)

Научници са Универзитета у Калифорнији успели су у лабораторијским условима да узгоје хибрид човека и овце и то само годину дана након што се у јавности појавила вест да су укрштени човек и свиња.

Како преноси британски „Гардијан”, овог пута су људске ћелије убачене у овчији ембрион и то са циљем да се у будућности омогући узгајање органа и ткива у животињама, који би били коришћени за трансплантацију.

Химере, како се назива ова врста организама,
могле би да буду коришћене и за тестирање
лекова, јер би на њих реаговале исто као и људи.

Водећи научник истраживања доктор Пабло Рос навео је да и они органи који имају највеће поклапање, попут органа једнојајчаних близанаца, брзо пропадају јер их имунолошки систем примаоца непрестано одбацује.

Свиња-човек заметак (Википедија)

Химере, како се назива ова врста организама, могле би да буду коришћене и за тестирање лекова, јер би на њих реаговале исто као и људи. Рос је за британски „Телеграф” рекао да ембриони, који су се развијали у телу овце три недеље пре него што су уништени, имају више предности у односу на свињске, између осталог, и лакшу производњу путем вантелесне оплодње.

Како је објаснио, на 10.000 овчијих ћелија, ембрион је садржао само једну људску, а да би се метода сматрала успешном, потребно је да однос буде најмање 100:1. Свестан је да се пред научницима налази дуг пут, али и да су у игри бројна етичка питања. „Ако људске ћелије доспеју у мозак животиње и њена интелигенција почне да се мења, нипошто не би требало да наставимо овај експеримент”.

Ипак, његов колега доктор Хро Накаучи каже да постоје мале вероватноће за такав сценарио, јер, како је објаснио, удео људских ћелија у ембриону је врло мали. Резултати истраживања представљени су на овогодишњем састанку Америчког друштва за научни напредак у Тексасу.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар