TAKNUTO ĆAKNUTO

CRNA MAČKA U AVIONU

723 pregleda

U školi su nastavnici neprekidno upozoravali da se klonite praznoverja. Setite se samo nesrećnog brja 13, a crne mačke koja je prošla ispred vas. Da li je to bilo potrebno? A tek sportisti imaju svoje svakojake obrede uoči nadmetanja, važnih ili nevažnih. Ni u snu ih ne možete odgovoriti da se toga okanu.

Skorašnje istraživanje pokazuje da je četvrtina Amerikanaca praznoverna. Psiholozi su ustanovili da takvi pojedinci nalaze vezu izemđu događaja koji se ponavljaju. Zato se mnogi osećaju manje nervoznim i ugroženim, čini im se da poseduju kontrolu. Praznoverica je posebno uočljiva u ratnim sukobima i ekonomskim krizama.

U drugom ispitivanju 13 odsto učesnika je izjavilo da nikada ne bi odseli na 13. spratu nekog hotela, a devet posto da bi smesta zatražili drugu sobu. Zbog toga su dve poznate aviokompanije, „Er Frans i „Lufthanza, ukinule 13. red sedišta. Potonja je, čak, izostavila i 17. red, jer je u Italniji i Brazilu to baksuzan broj.

A šta ćemo sa crnom mačkom? Odluičite sami da li ćete nastaviti da hodate tim pločnikom  ili ulicom ili ćete se vratiti natrag i izabrati novu putanju kretanja.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar