EKOSOFIJA

ZAŠTO SE PTICE RAZVODE?

626 pregleda

Ljudi nisu jedini koji prolaze kroz razvod. Nedavna studija otkrila je zašto pripadnici nekih vrsta, na primer plave senice, raskidaju svoje veze.

Kada ornitolozi kažu „razvod”, to znači da su ptice koje su živele u paru preživele do sledeće sezone parenja, ali da će se radije povezati sa novim partnerom nego se ponovo ujediniti sa starim. Velike plave čaplje razilaze se posle svake sezone parenja, a kraljevski pingvini žive odvojeno 85% vremena.

Istraživači su, takođe, otkrili da će
parovi uspešnije sinhronizovati svoje
vreme ako održavaju kontakt i van sezone
parenja, i da će, sledstveno tome,
ostati verni jedno drugom.

Nasuprot tome, raskida samo 9% parova pataka gluvara, dok se albatrosi skoro nikada ne razilaze. Veliki broj istraživača trudio se da razume kako ova odvajanja utiču na reprodukciju, ali dosad se malo njih fokusiralo na samu pojavu.

Siva čaplja

Karol Gilsenan iz Instituta za ornitologiju Maks Plank, ekolog koji se bavi ponašanjem životinja, posmatrala je s kolegama stotine plavih senica osam godina, koristeći veštačka gnezda u zaštićenoj šumi u južnoj Nemačkoj. Po njihovim nalazima, koji su objavljeni u časopisu Animal Behaviour, 64% parova raskinulo je veze za vreme samog istraživanja ‒ čak i kad su verni parovi dali više jaja i izveli više mladih. Ako su se oba partnera vratila na svoju staru teritoriju otprilike u isto vreme, postojala je veća mogućnost da se ponovo ujedine; ako su se vratili u različito vreme, veći izgledi su bili za razdvajanje.

Kada se vrate ranije, ne mogu sebi dozvoliti da čekaju, kaže Gilsenanova. Možda je njihov stari partner povređen ili, čak, mrtav. Ako čekaju, mogu da propuste mogućnost za parenje, tako da moraju da se pare. Mortalitet odraslih plavih senica je veoma visok, oko 50%, tako da će ptica koja se prva vrati pre naći novog partnera nego rizikovati da bude napuštena. Izgleda da ptice jednostavno igraju na veće šanse.

Plava senica

Istraživači su, takođe, otkrili da će parovi uspešnije sinhronizovati svoje vreme ako održavaju kontakt i van sezone parenja, i da će, sledstveno tome, ostati verni jedno drugom.

Džoš Firt, zoolog sa Univerziteta u Oksfordu koji nije bio uključen u ovo istraživanje, kaže da analize isključuju druge moguće uzroke razdvajanja letačica, na primer, nizak uspeh u reprodukciji, neverstvo, genetiku ili kompatibilnost. „U populaciji divljih životinja razilaženje može da bude uzrokovano i nekim važnim događajima, a često i slučajno”, kaže on.

(Bojan Glavonić, RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar