EKOSOFIJA

UGROŽENE PODZEMNE VODE

327 pregleda
Ilustracija

Većina pijaćee vode u Nemačkoj dolazi iz podzemnih izvora. U brojnim podrzčjima će ubuduće, međutim, biti manje podzemnih zaliha, upozorava naučnik Hans Jirgen Han.

Podzemne zalihe važan su izvor pijaće vode. Ali suša i sve veća potrošnja stvaraju nevolje. Stručnjaci računaju da bi u budućnosti moglo doći do sukoba zbog tog resursa važnog za život, piše Deutcshe Welle.Ono što teče iz naše slavine za vodu, često dolazi iz velike dubine: pijaća voda, pročišćena i oslobođena štetnih tvari, koja se crpe iz podzemnih zaliha. One najčešće potiču od kiše koju upija zemlja.

On se godinama bavi istraživanjem međudelovanja zaliha vode na Zemljinoj površini i podzemnih zaliha, predaje na Univerzitetu Koblenc-Landau i direktor je Instituta za ekologiju podzemnih zaliha vode (IGÖ).Za manjak podzemnih zaliha vode krive su klimatske promene. Poslednjih godina pada sve manje kiše i razdoblja suše su sve duža. Zato se smanjuju podzemne zalihe u Nemačkoj, kaže Han, što ima dalekosežne posledice. Nemačka je na prekretnici što se tiče zaliha.

Ako se crpe previše vode dolazi do promene pritiska i gore i dolje. Posledica je da površinska voda struji nadolje u dubinu, a s njom i zagađenje iz potoka i reka. Podzemne vode mogu onda biti zagađene štetnim i otrovnim materijama.

Gazdovanje vodom nalazi se pred sve većim izazovima, uveren je Han, jer potrošnja sve više raste. Podzemne zalihe nisu samo važne za čovekovo preživljavanje, nego su i privredni činilac. Ne koriste ih samo komunalna preduzećakoja opskrbljuju milione građana, nego i poljoprivredna preduzeća. Potonja svoje njive zalivaju vodom iz podzemnih izvora, a zbog sve češćih suša potreba za vodom za zalivanje sve je veća. I proizvođači hrane crpu podzemne vode, primerice da bi proizveli mineralnu vodu koju prodaju.

Dolina gornje Rajne, koju se naziva i „najvećom kadom Nemačke, jedan je od najvećih rezervoara vode u srednjoj Evropi. Dolina kojom teče Rajna od Bauela do Frankfurta na Majni, dugačka je oko 350 kilometara, široka je oko 40 kilometara i duboka oko 300 metara. Ona je ispunjena podzemnim zalihama vode.Ta voda dolazi sa okolnih planina koja okružuju dolinu Rajne: Švarcvalda, Vogeza, Falačkog gorja, Odenvalda. „Zato je pritisak dole viši nego gore”, objašnjava Han. Po pravilu, ali zbog klimatskih promena i pada nivoa podzemnih zaliha vode proteklih godina je pritisak i na dubini opao. A to je veliki izazov.

Ako se crpe previše vode dolazi do promene pritiska i gore i dolje. Posledica je da površinska voda struji nadolje u dubinu, a s njom i zagađenje iz potoka i reka. Podzemne vode mogu onda biti zagađene štetnim i otrovnim materijama. Hans Jirgen Han polazi od toga da će se taj učinak idućih godina pojačati. Uz to će potoci i reke presušiti, biljke se osušiti, zemlja isušiti jer neće biti dovoljno zaliha podzemne vode koja prodire na površinu.

Nemački naučnik računa s tim da će ubuduće biti sve više sukoba zbog dragocjenog resursa iz podzemnih zaliha. Primerice dolina Rajne i Falačka raspolažu još dovoljnim količinama podzemnih zaliha vode i u poređenju s drugim oblastima u Nemačkoj dobro stoje. Ali podzemni izvori se ne dopunjavaju dovoljno, tako da u nekim područjima postaje kritično.

Komunalni opskrbljivači pijaćom vodom iz Falačke, koji su je crpeli iz izvora u svojoj blizini, u međuvremenu moraju tražiti vodu na drugim područjima. I bacaju oko na podzemne zalihe u dolini gornje Rajne. To znači da sve više učesnika želi odande da crpe vodu.Taj primer pokazuje šta bi se moglo dogoditi, upozorava Han. On kritikuje dosadašnje ophođenje s podzemnim zalihama vode i zahteva bolje upravljanje vodom. Količina vode koja se crpe iz podzemnih izvora mora biti znatno smanjena i samo ono najnužnije sme biti odobreno. Za to su odgovorni političari i vlast.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar