EKOSOFIJA

ELEKTRIČNOPLAVI PAUK

270 pregleda
Ilustracija

Dragulj mangrovih šuma: u krošnjama drveća otkrivena jedina poznata vrsta tarantule takve boje.

Da li ste znali da je plava boja izuzetno retka u prirodi? Jedna vrsta pauka iz mangrovih šuma je zbog ovoga privukla pažnju naučnika.Nijanse između boje neba i mora izgleda da priroda favorizuje plavo, baš kao i mi ljudi.Ipak, ova boja je retka u prirodi – posebno ne u plavo-ljubičastoj nijansi koja podseća na boju elektičnih iskri”, kako je istraživački tim opisao novu vrstu tarantule otkrivenu u južnim delovima Tajlanda. Pauk, koji može da dostigne do 7,5 centimetara u dužinu, ima šarene neonske pruge na nogama, leđima i ustima.

Nazvan Chilobrachys natanicharumveć je bio poznat u prodavnicama kućnih ljubimaca kao električno plava tarantula, ali nedavna studija objavljena u časopisuZookeyskonačno ga je potvrdila da je reč o jedinstvenoj vrsti.Od 900 poznatih vrsta tarantule, samo oko četiri posto ima neku nijansu plave boje, kaže Sara DŽ. Kariko, evolucioni biolog sa Univerziteta Harvard.Iako u većini slučajeva pigmenti uzrokuju druge boje kod životinja, kao što su crvena i žuta, proces je drugačiji sa plavom. Kada ih pogodi svetlost, nanostrukture u ćelijama reflektuju plavu boju nazad u naše oči, ističe Kariko, koja nije bila uključena u novu studiju.

Pretpostavka je da je neki predak tarantuleimao nešto plave boje ili je mogao da proizvede plave nanostrukture, objašnjava Sebastijan Ečeveri, nezavisni arahnolog i istraživač sa sedištem u Pitsburgu.

Takve strukturne boje često stvaraju iridescenciju, dodaje Ling Li, vanredni profesor na Virdžinija teku koji sarađuje sa Kariko u proučavanju boja pauka.Baš kao i kod paunovog pera. Ako promenite ugao, boja će se malo promeniti”, dok se boje nastale od pigmenta ne menjaju sa uglom vašeg pogleda.Tarantula je, takođe, prva svoje vrste otkrivena u šumi mangrova na Tajlandu, poručuje putem e-pošte vođa studije Narin Čompuhuang, biljni patolog sa Univerziteta Khon Kaen na Tajlandu.Za ovu studiju, Čomphuhuang i kolege su krenuli u ekspediciju u mangrove šume u provinciji Fang-Na, istražujući noću u vlažnoj, blatnjavoj vegetaciji u potrazi za najmanjim znakom tarantule: mrežama poput pokrivača koji prekrivaju njenu jazbinu.

U ovom slučaju, tim je uočio plavu tarantulu u šupljini drveta, te su morali da se popnu visoko da bi izvukli životinju. Druga ekspedicija je otkrila da pauk ima svoj poseban ekosistem i da živi na zimzelenom drveću. U laboratoriji, naučnici su uporedili DNK i fizičke karakteristike tarantule sa sličnim vrstama i istakli ključne razlike, uključujući njihovu boju.Ime tarantule, C. natanicharum, odnosi se na Natakorn Čangreva i Nikada Čangreva, rukovodioce u tajlandskoj kompaniji za razvoj nekretnina, koja je pobedila na aukciji nadmetanja za ime. Prihod će ići za podršku zdravstva i obrazovanja Lahua, starosedelačke grupe na jugu Tajlanda.

Zašto tako intezivna plava?Pretpostavka je da je neki predak tarantule imao nešto plave boje ili je mogao da proizvede plave nanostrukture, objašnjava Sebastijan Ečeveri, nezavisni arahnolog i istraživač sa sedištem u Pitsburgu. On ukazuje na studiju iz 2020. koja je dokazala da su zelena i plava evoluirala više puta nezavisno kod tarantula, sugerišući da ove boje zauzimaju ključnu ulogu u njihovim životima.Kao opšte pravilo, kod mnogih životinja evolucija ode u tom smeru da obično imaju svetle boje da bi upozorile predatore, kamuflirale se ili privukle partnere.Na primer, moguće je da boja novootkrivene tarantule ima ulogu u parenju, naglašava Kariko, pošto veliki pauci imaju rituale udvaranja.

Tarantulama nedostaje oštar vid u boji, a sa ovom plavom, dolazi se do zaključka kako je zgodna jer može svako da je uoči”, podseća Ečeveri.Na primer, plava na dodacima ispred tarantulinih usta može da odvati predatore tako što im poručuje: Pogledaj me! Imam velike očnjake!”Bez obzira na razlog, nova vrsta tarantule će verovatno i dalje biti omiljena.Nas ljude zaista privlače retke, sjajne boje”, zaključuje Ečeveri, pa nam te vrste ostanu utisnute u sećanju.”

(Ilustracija Shutterstock)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar