SUNČEVA AVLIJA

ČUDAN PREDMET NA MARSU

952 pregleda
NASA

Izgleda da crvena planeta” i dalje skriva mnoge tajne i da je pitanje na šta će sve svemirske agencije naići prilikom daljih istraživanja.

Roveri koji istražuju Mars u poslednje vreme pronalaze zanimljive i čudne oblike. Premda se ne radi o zaostavštini drevne civilizacije malih zelenih”, već o prirodnim pojavama ili ljudskim otiscima, to ne znači da nedavna otkrića nisu vrlo interesantna.Naime, izgleda da crvena planeta” i dalje skriva mnoge tajne i da je pitanje na šta će sve svemirske agencije naići prilikom daljih istraživanja.

Nasin rover Perseverance je u junu naišao na čudno zapetljano telo koje izgleda kao zamršena nit štapa za pecanje. Uprkos tome što su se neki ponadali da se možda radi o izgubljenom predmetu vanzemaljske civilizacije ili misterioznom prirodnom fenomenu, najverovatnije objašnjenje za ovaj prizor – smo mi sami.Stručnjaci smatraju da se radi o sićušnom komadu smeća, odnosno ostatku od padobrana ili nekog drugog mehanizma pomoću kojeg se rover spustio na površinu u februaru 2021.

Verovatno je vetar, koji zna duva i na Marsu, oduvao ovaj deo smeća blizu rovera. I poput plastične vrećice ili čaše, ova zapetljana žica se kasnije otkotrljala dalje površnom planete. Naime, samo nekoliko dana kasnije, više nije bila pored rovera, piše Universe Today.Možda će se neki zapitati zašto se uopšte piše o ljudskom smeću na Marsu, odnosno zašto bi se radilo o nekom zanimljivom otkriću. Veoma je zanimljivo videti kako smo, osim na svooj planeti i u njenoj atmosferi (svemirsko smeće od satelita), počeli ostavljati tragove i na drugim planetama.

Stručnjak za obradu fotografija Stjuart Atkinson smatra da nas takve stvari ne bi trebalo zabrinjavati.Za stotinak godina Marsovci će sakupljati sve te stvari i možda ih izlagati u muzejima ili praviti od njih istorijski nakit, kao što to na Zemlji radimo s fosilima, jantarom i meteoritima”, napisao je on na Twitter-u.Zapetljana žica nije jedino zanimljivo otkriće s Marsa koje se minulih meseci pojavilo na naslovnicama medija. Primerice, rover Curiosity je snimio čudne vijugave formacije slične tornjevima i oblik u stenama koji nalikuje vratima.

Naime, Curiosity je u maju na Marsu usnimio nešto što na prvi pogled nalikuje isklesanom prolazu u stenama. Nije ni čudo što su odmah na internetu počele kolati priče da se radi o vanzemaljskom artefaktu – nečemu što su napravili drevni stanovnici „crvene planete” ili noviji posetioci s drugih planeta ili svetova.Ovaj ulaz” podseća na neku scenu iz naučno-fantastičnih filmova u kojima glavni junak nakon prolaska kroz mistična vrata dolazi do portala koji vodi u druge galaksije ili do tunela u kojima se nalaze ostaci davno izumrle vanzemaljske civilizacije.

No, naučnici nude drugačije objašnjenje i navode da se verovatno radi o određenoj vrsti loma stene do kojeg je moglo doći nakon potresa ili putem drugih geoloških procesa.Potresi na Marsu nisu nešto neobično. Otkako je lender InSightsleteo novembru 2018, evidentirao je više od 1.313 potresa. Tako da ne bi bilo iznenađujuće da je ovakav lom zapravo posledica nekog jačeg tremora, a ne veštih ruku malih zelenih”.Dodatno, ali ne i manje važno, oblik u steni koji nalikuje vratima na fotografiji izgleda približno ljudske veličine, no zapravo se radi o šupljini koja je visoka samo nekoliko desetaka sntimetara, tačnije 30×45 santimetara.

Curiosity je 17. maja pronašao jako zanimljivu formaciju stiena koja odskače od uobičajenog marsovskog krajolika. Među peskom i gromadama stijena u krateru Gale snimio je nekoliko iskrivljenih kamenitih tornjeva.Ovi sedimentni šiljci izgledaju poput smrznutih tokova vode izlivenih iz nekog nevidljivog vrča na nebu, piše Science Alert. Naučnici smatraju da se radi o materijalu sličnom cementu koji je nekada ispunjavao drevne pukotine kamene stene. Kako je stena postupno erodirala, iza nje su ostale vijugave strukture kompaktnog materijala.

Curiosity je ove kamene strukture usnimio 17. maja. Koliko god one izgledale neobično, slične objekte možemo naći na Zemlji. Geolozi obično ovakve visoke tornjeve”, nastale nakon erozije stena, nazivaju hoodoo. Često ih nalazimo u sušnim područjima, poput kanjona Jute ili onih na jugu Srbije, a sami kameni stubovi ponekad mogu dosegnuti visinu desetospratnice. Tornjevi” na Marsu, doduše, izgledaju jako nestabilno u poređenju sa hoodo-ima koje nalazimo na našoj planeti. No njihovo postojanje pokazuje kako su mogli izgledati drevni uslovi na Zemljinom susedu.

Naime, stručnjaci smatraju da je krater Gale u davnoj prošlosti zapravo bio korito jezera. Mada ovaj krater nije u potpunosti ravan, ovi čudni stenoviti tornjevi” ističu se u odnosu na ostatak okruženja. Za sada nije poznata njihova visina.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar