KOSMIČKO TKANJE

DA LI SU TO VANZEMALJCI?

785 pregleda
Shutterstock

Identifikovano je 20.515 potencijalnih signala koji su zatim ručno pregledani. Osam signala je imalo karakteristike tehnopotpisa i nisu se moglo pripisati radijskim smetnjama.

U poslednje vreme svedočimo sve bržem razvoju veštačke inteligencije (AI). Mnogi od nas su se, primerice, okušali u kreiranju tekstova pomoću ChatGPT-a, a istraživanje je pokazalo da taj popularni program može dobiti i prolaznu ocjenu na ispitima pravnog fakulteta.AI se sada koristi u gotovo svim područjima nauke kao podrška u rutinskim zadacima klasifikacije, a nedavno su ga i prilično uspešno koristili u potrazi za vanzemaljskim životom.

Astronom Deni Si. Prajs sa Univerziteta Kartin i kolege kreirali su sistem koji nadmašuje klasične algoritme u zadacima otkrivanja signala. Obučili su veštačku inteligenciju da analizira podatke s radioteleskopa i da traži signale koji se ne mogu generisati prirodnim astrofizičkim procesima. Sistem je potom otkrio osam zanimljivih signala koje je propustio klasični algoritam. Naravno, to ne znači da je zasigurno pronašao poruke vanzemaljske civilizacije, verovatno se radi o retkim slučajevima radijskog šuma (smetnji), no sami nalazi su obećavajući i ukazuju na to da će tehnike veštačke inteligencije zasigurno igrati stalnu ulogu u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom, piše The Conversation.

Pretraživanje tehnopotpisa upoređuje se s traženjem igle u kosmičkom plastu sena. Radioteleskopi proizvode ogromne količine podataka, a u njima je i mnoštvo smetni koje dolaze iz različitih izvora, poput telefona, WiFi-ja i satelita.

Treba napomenuti da AI algoritmi ne razumeju, niti razmišljaju. Oni su izvrsni u prepoznavanju uzoraka i pokazali su se veoma korisnima za zadatke kao što je klasifikacija, ali nemaju sposobnost rešavanja problema. Rade samo specifične zadatke za koje su obučeni. Iako ideja o veštačkoj inteligenciji koja detektuje vanzemaljsku inteligenciju zvuči kao zaplet uzbudljivog naučno-fantastičnog romana, oba su izraza manjkava: programi veštačke inteligencije nisu inteligentni, a potraga za vanzemaljskom inteligencijom ne može pronaći neposredne dokaze te inteligencije.

Radioastronomi zapravo traže tehnopotpise, radiosignale koji mogu ukazivati na prisustvo tehnologije i, posredno, na postojanje društva sa sposobnošću da tehnologiju koristi za komunikaciju. Prajs i ssradnici su u svrhu istraživanja izradili algoritam koji koristi AI metode za klasifikovanje signala kao radijskih smetnji ili pravih kandidata za tehnopotpis, a a on se pokazao efikasnijim nego što su očekivali.

„Pretraživanje tehnopotpisa upoređuje se s traženjem igle u kosmičkom plastu sena. Radioteleskopi proizvode ogromne količine podataka, a u njima je i mnoštvo smetni koje dolaze iz različitih izvora, poput telefona, WiFi-ja i satelita. Algoritmi moraju izdvojiti stvarne tehnopotpise od lažno pozitivnih, i to brzo. A naš AI klasifikator ispunjava te zahteve”, objašnjava Prajs.Nakon što smo uvežbali AI algoritam, dali smo mu više od 150 terabajta podataka (480 sati posmatranja) s teleskopa Grin benk u Zapadnoj Virdžniji. Identifikovao je 20.515 potencijalnih signala koje smo zatim ručno pregledali. Osam signala je imalo karakteristike tehnopotpisa i nisu se moglo pripisati radijskim smetnjama.”

Naučnici su zatim pokušali teleskopima ponovo detektovati uočene signale, ali bez uspeha. Možda se radilo o jednokratnom signalu iz svemira, no najverovatnije objašnjenje jeste da su naišli na neobične manifestacije radijskih smetnji.Naš tim je nedavno postavio snažan procesor signala na teleskop MeerKAT u Južnoafričkoj Republici. MeerKAT koristi posebnu tehniku pomoću koje kombinira 64 antene da deluju kao jedan teleskop. Ovom tehnikom se može bolje odrediti odakle na nebu dolazi neki signal, što će drastično smanjiti lažne pozitivne rezultate radijskih smetnji”, navodi Prajs.Ako astronomi detektuju tehnopotpis koji se ne može objasniti radijskim šumom, to bi bio dobar pokazatelj da nismo jedina tehnološki napredna civilizacija u svemiru. To bi bilo jedno od najznačajnijih otkrića.

„Ukoliko ništa ne otkrijemo, to ne znači nužno da smo jedina tehnološki sposobna inteligentna vrsta u svemirskom susedstvu. Možda nismo tražili pravu vrstu signala ili naši teleskopi još nisu dovoljno osetljivi za detekciju slabih prenosa s dalekih egzoplaneta”, zaključio je Prajs.Istraživanje nazvanoA deep-learning search for technosignatures from 820 nearby stars objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar