МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДАН ИНФОРМАТИЧАРА

Награђени (ДИС)

У Привредној комори Србије, у Београду, 18. новембра 2019. обележен је Дан информатичара Србије”, у знак сећање на исти датум 1960. када је промовисан ЦЕР 10, први домаћи дигитални рачунар произведен у Институти Михајло Пупин”.

Наша земља је тада била једна од шест у свету, где су постојала знања, интерес државе и потребе да се произведе дигитални рачунар. Пројектовање и производња дигиталног рачунара је тада представљало врхунски научни и технолошки подухват. Проф. др Ирини Рељин помоћница министра за телекомуникације, поздравила  је учеснике скупа у име Министарства за трговину, туризам и телекоминукације и нагласила да је изузетно значајан допринос Друштва за информатику у промоцији најновијих ИКТ и правовременом, објективном  и стручном праћењу стања и предлагању мера за развој информационог друштва у Србији.

 Затим је Милован Матијевић, директор компаније „Минеко компјутерс”  је одржао предавање „Трендови на ИТ тржишту Србије”. У 2018. Години пословало је 2.349  ИТ компанија, са 28.543 запослених, које су оствариле приход од 2,5 милијарде евра. Првих 100 обухватало је 51% запослених и 61%  пословних прихода. За порешење, у 2011. Биле су 1.704 ИТ компаније, са 14.876 запослених и 1,3 милијарде евра прихода. По профитабилности ИТ сектор спада у четири водеће делатности са сталним растом прихода изнад просека српске привреде. Улагања у ИТ по становнику су и даље веома мала и износе само 75 евра, а у ЕУ 850 евра. Да ли ће Србија моћи да оствари 175 евра становника у 2025 години? ИТ сектор, иначе, нуди прилику за брзи опоравак и развој земље коју не треба пропустити.

Свечаност у ПКС

Никола Марковић, председник ДИС-а, подсетио је на ставове и предлоге који се тичу информатизације Србије. Минулих година доста је унапређено. Усвојено је неколико прописа, унапређена је настава информатике, повећане су квоте за студирање информатике, уведени су бројни нови сервиси електронске управе и др. Међутим, три године се чекају измене и допуне Закона о електронским комуникацијама, потребно је за 100% повећати квоте за информатичке студије,  степен информатизације је незавидан и  прети да наша земља склизне у „дигитални јаз”, неопходно је стимулисати примену индсутрије 4.0, подстицати предузетнички дух младих, унапредити научни рад у области ИТ, помоћи употребу ћирилице на интернету и др.

 Проф др Драгана Бечејски Вујаклија, председник Жирија за доделу плакета ДИС-а, саопштила је ко су добитници за 2019. годину. На конкурс је стигло 14 пријава, а награђени су: за иновативан start up подухват Блинк.инг д.o.o, за развијен и примењен ИТ производ или информатичку услугу Кројачева школа д.o.o. (eLearning платформа Кројачеве школе (LMS), COMTRADE GROUP, Тesla Think Clearly платформа и за објављен научни рад др Милош Милић („Стандарди кавлитета у функцији побољшања софтверских система”). Жири је одлучио да додели плакету за континуитет у развоју правосудног информационог система Министарству правде Републике Србије.

(Извор ДИС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар