ПАНДОРИНА КУТИЈА

ДЕЛТА СОЈ ХАРА СВЕТОМ

Shutterstock

Shutterstock

Засад су вакцине још делотворне и могу да заштите од тежих болести и смртног исхода, али научници су на опрезу.

Делта варијанта вируса SARS-CoV-2 тренутно је глобално одговорна за готово све инфекције, подстакнуте неконтролисаним ширењем новог коронавируса у многим деловима света. Засад су вакцине још делотворне и могу да заштите од тежих болести и смртног исхода, али научници су на опрезу. Ево шта се досад зна.

Варијанта делта, која је први пут откривена у Индији у децембру 2020, и даље је верзија вируса SARS-CoV-2 која највише забрињава. Светска здравствена организација класификовала ју је као варијанту која изазива забринутост”, што значи да је у стању да повећа пренос вируса, проузрокује тежи облик болести или умањи корист од цепива и лечења. Делтина супермоћ је њена преносивост, каже Шејн Кроти, вирусолог из Института за имунологију Ла Џола у Сан Дијегу.

Заражени делта варијантом у носној шупљини носе око 1.200 пута више вируса у односу на изворну варијанту коронавируса. Kоличина вируса код вакцинисаих који се заразе делтом једнака је оној коју имају нецепљени, а обе групе могу пренети вирус на друге.

Делта је више од двапут заразнија од претходних варијанти SARS-CoV-2, подаци су америчког Центра за контролу и превенцију болести (CDC). Студије указују на то да је вероватније да ће особе заражене делтом завршити у болници у односу на заражене пређашњим облицима вируса. Делта може проузроковати симптоме два до три дана раније од изворног коронавируса, што имуном систему даје мање времена да се припреми за одбрану.

Заражени делта варијантом у носној шупљини носе око 1.200 пута више вируса у односу на изворну варијанту коронавируса. Kоличина вируса код вакцинисаих који се заразе делтом једнака је оној коју имају нецепљени, а обе групе могу пренети вирус на друге.

Вирус брже опада

Но, за разлику од непелцованих, код вакцнинисаних количина вируса брже опада. Научници кажу да такви шире вирус знатно краће. Према Светској здравственој организацији (WHO), делта чини 99,5 посто свих геномских секвенци пријављених у јавним базама података и надмашила је остале варијанте у већини земаља. Изузетак је Јужна Америка, где се делта ширила поступније, а друге варијанте, које су се пре сматрале могућим глобалним претњама – особито гама, ламбда и му – и даље придоносе знатном уделу пријављених случајева заразе.

Подваријанте делте

С обзиром на глобалну доминацију делте, многи стручњаци за вакцину сада верују да ће све будуће варијанте бити њене подваријанте. Једна од њих је позната као АY.4.2 и концентрисана је углавном у Великој Британији где, по најновијим подацима, чини отприлике 12 посто секвенционисаних узорака вируса. АY.4.2 носи двије додатне мутације у спајк (spike) протеину, који вирус користи за продор у ћелије. Научници проучавају какву јој предност омогућују мутације.

Агенција за здравствену сигурност Велике Британије означила је АY.4.2 као варијанту под истрагом”. Прелиминарна анализа упућује на то да она не смањује знатно делотворност вакцине у поређрњу с делтом, али постоје докази по којима би ова подваријанта могла бити преносивија. Но, није доказано да узрокује теже облике болести или да лошије реагује на цепива у односу на делту. Према Светској здравственој организацији, АY.4.2 се проширио на најмање 42 земље, укључујући Сједињене Државе.

Kод британске подваријанте делте мање је вероватно да ће резултирати симптоматском инфекцијом ковидом, показало је задње истраживање преваленције коронавируса. Истраживање научника са Империјал колеџа у лондону под називом REACT-1, чији су резултати минулих дана објављени, показало је да је подваријанта АY.4.2 нарасла на готово 12 посто секвенционисаних узорака, но само је трећина заражених осетила класичне симптоме ковида у поређењу с готово половином оних с тренутно доминантном делтом АY.4. REACT-1 студија је открила и да су booster дозе смањиле ризик од инфекције код одраслих за две трећине у односу на људе који су примили две дозе.

Хоће ли даље мутирати?

Стручњаци за вирусе помно прате развој делте, тражећи ма какав знак који би указивао на то да је мутирала тако да пробије имунску заштиту коју пружају вакцина или природно преболела инфекција. Чак и да је тако, премда постојећа цепива спречавају развој тежих облика болести и смртни исход, она не спречавају инфекцију. Вирус је и даље у стању да се размножава у носној шупљини – и међу вакцинисанима, који потом могу пренети болест путем сићушних аеросола.

За потпуну побједу над SARS-CoV-2-ом вероватно ће бити потребна нова генерација вакцина која ће спречити пренос вируса, рекао је др Грегори Поланд, један од научника који на клиници Мејо (САД) раде на развоју нових цепива.Нажалост, до тада је свијет и даље рањив”, закључује он.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар