ПАНДОРИНА КУТИЈА

ДИЈАБЕТИЧНА КОРОНА

ЕРА

Све је више доказа да вирус може узроковати нови облик шчерне болести.

Група лекара из целог света сматра да постоји све више доказа да ковид-19 код неких пацијената може узроковати потпуно нови облик дијабетеса. Франческо Рубино са Универзитета Кингс колеџ у Лондону и колеге приметили су пораст дијабетеса типа 1 и типа 2 код људи који су се заразили коронавирусом. Стога су креирали регистар у који лекари широм света могу пријавити такве случајеве.

Стручњаци који су анализирали регистар у којем је наведено више од 350 извештаа о могућој појави дијабетеса који је узроковала зараза ковидом-19 казали су да је тешко негирати ове бројке.

Научници претпостављају да вирус ковида-19 може пореметити метаболизам шећера јер улази у интеракцију с рецептором АCE-2 да би се инфилтрирао у ћелије низа органа, укључујући гуштерачу.

„Што се мене тиче, ја не сумњам у то да ковид-19 узрокује нови облик дијабетеса. Током последњих неколико месеци видели смо више случајева пацијената који су или развили дијабетес док су имали симптоме заразе ковидом-19 или недуго након тога. Сада верујемо да постоји веза и да коронавирус може узроковати поремећаје у метаболизму шећера”, рекао је Франческо Рубино.Сматрамо да ове случајеве треба даље истражити јер би та повезаност могла бити велики проблем, с обзиром на размере пандемије”.

Пол Зимет, специјалиста за дијабетес на аустралијском универзитету Монаш каже да што се њега тиче, он не сумња у то да ковид-19 узрокује нови облик дијабетеса”. Научници претпостављају да вирус ковида-19 може пореметити метаболизам шећера јер улази у интеракцију с рецептором АCE-2 да би се инфилтрирао у ћелије низа органа, укључујући гуштерачу. Друго могуће објашњење јесте да јака реакција имунолошког система оштећује органе који су кључни за одржавање нормалне количине глукозе, пише The Guardian.

„То су све претпоставке. Но претпоставке које нису филозофске, већ које су утемељене у биологији и искуству с другим вирусима”, нагласио је Рубино. И друга вирусна обољења, посебно ентеровирусне инфекције, повезана су с развојем дијабетеса типа 1, где организам сам напада ћелије гуштераче спречавајући производњу инсулина.

Лекар Сатис Тирунавукарасу са канадског универзитета Макмастер прегледао је осам студија из различитих земаља, спроведених тијеком првих пет месеци пандемије. Пронашао је 492 случаја новодијагностификованог дијабетеса међу 3.711 хоспитализираних пацијената с ковидом-19 (14,4%). У те бројке спадају они пацијенти којима је дијабетес дијагностификован први пут у животу, а и они који су већ раније имали ту болест, али нису за то знали. Наиме, код дијабетеса типа 2 симптоми се појављују поступно те их је могуће превидети у раним фазама болести.

Kинески научници, који су пратили 2.469 пацијената заражених коронавирусом шест месеци након што су отпуштени из болнице, забележили су 58 (отприлике 2,35%) случајева новонасталог дијабетеса.

Лекари наводе да су потребна даља истраживања да би се утврдила узрочно-последична веза између заразе ковидом-19 и појаве дијабетеса. Наиме, пораст износа шећера у крви не мора имати везе с дијабетесом, а познато је да неки стероиди који се користе при лечењу симптома заразе коронавирусом подижу шећер у крви.

Ово није једина студија која је повезала ковид-19 с појавом дијабетеса. Kинески научници, који су пратили 2.469 пацијената заражених коронавирусом шест месеци након што су отпуштени из болнице, забележили су 58 (отприлике 2,35%) случајева новонасталог дијабетеса. Једно друго истраживање, које још није прошло неовисну рецензију стручњака, пратило је 47.780 пацијената с ковидом-19 пет месеци након отпуста из болнице у Енглеској и откривено је да је код 4,9% пацијената дијагностификован дијабетес.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар