МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДИВОВСКА ОТРОВНА ОСА

Веома дуга жаока (Турку)

Научници су у Амазонији пронашли нову врсту осе која изгледа застрашујуће, пише „Дејли мејл”. Осим што поседују огромну жаоку њих јак отров је у стању да парализује жртву, пре него што оса излегне јаје унутар тела. Нова врста оса, названа цлистопyга црассицаудата је паразитска врста која не само да има дугу жаоку него и врло широку у поређењу с другим осама”, пише у чланку објављеном у агазину Zootaxa.

Паразитске осе полажу јаја унутар паукова
и дугачким жаокама истиксују отров у тело
изабране жртве. Отров парализује жртву.

Међународни тим научника каже да се ова необична врста осе може наћи између Анда и на поднебљу прашума Амазоније. „Већ дуже веме проучавам тропске паразитске осице и никада нисам видио нешто овоме налик”, истакао је професор Илари Е. Саеаексјаерви са Универзитета Турку.

Паразитске осе полажу јаја унутар паукова и дугачким жаокама истиксују отров у тело изабране жртве. Отров парализује жртву. Ларва коју одлажу једе паука и сва доступна паукова јајашца. Све женске осе имају жаоку за лучење отрова. Орган којим стављају јаја унутар домаћина функционира и као жаока, дугачак и погодан за досезање животиња које, на пример, живе унутар стабала.

„Не знамо сигурно коју врсту паука ове врсте више воле”, каже професор Саеаексјаерви. „Дивовска жаока изгледа као софистицирано оружје, и ми тек још нагађамо његову сврху.”

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар