MEĐU IZMEĐU

DIVOVSKA OTROVNA OSA

1.323 pregleda

Naučnici su u Amazoniji pronašli novu vrstu ose koja izgleda zastrašujuće, piše „Dejli mejl”. Osim što poseduju ogromnu žaoku njih jak otrov je u stanju da paralizuje žrtvu, pre nego što osa izlegne jaje unutar tela. Nova vrsta osa, nazvana clistopyga crassicaudata je parazitska vrsta koja ne samo da ima dugu žaoku nego i vrlo široku u poređenju s drugim osama”, piše u članku objavljenom u agazinu Zootaxa.

Parazitske ose polažu jaja unutar paukova
i dugačkim žaokama istiksuju otrov u telo
izabrane žrtve. Otrov paralizuje žrtvu.

Međunarodni tim naučnika kaže da se ova neobična vrsta ose može naći između Anda i na podneblju prašuma Amazonije. „Već duže veme proučavam tropske parazitske osice i nikada nisam vidio nešto ovome nalik”, istakao je profesor Ilari E. Saeaeksjaervi sa Univerziteta Turku.

Parazitske ose polažu jaja unutar paukova i dugačkim žaokama istiksuju otrov u telo izabrane žrtve. Otrov paralizuje žrtvu. Larva koju odlažu jede pauka i sva dostupna paukova jajašca. Sve ženske ose imaju žaoku za lučenje otrova. Organ kojim stavljaju jaja unutar domaćina funkcionira i kao žaoka, dugačak i pogodan za dosezanje životinja koje, na primer, žive unutar stabala.

„Ne znamo sigurno koju vrstu pauka ove vrste više vole”, kaže profesor Saeaeksjaervi. „Divovska žaoka izgleda kao sofisticirano oružje, i mi tek još nagađamo njegovu svrhu.”

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar