МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЂУРИ КОРУГИ ТРИ ЗЛАТА

Воде, дајте воде! (Википедија)

Професор др Ђуро Коруга, оснивач и дугогодишњи руководилац Лабораторије за нанотехнологије (НаноЛаб) на Машинском факултету у Београду, недавно је једну за другом освојио две златне медаље на престижним међународним смотрама проналазача. Први у Кини, другу у Русији. За који изум?

Познати научник, истраживач и проналазач осмислио је невероватне Теслине нанонаочаре (Tesla Light Wear), савремено технолошко чудо, засновамо на фулерену или угљенику са 60 атома (C60), за чије је откриће и описивање 1997. тројици научника додељена Нобелова награда. Јединствени молекул у космосу, чије се устројство  састоји од петоугаоника и шестоугаоника, због чега увелико подсећа на фудбалску „бубамару”, представља трећи појавни облик у природи веома распрострањеног хемијског елемента угљеника – након графита и дијаманта.

Ђуро Коруга

Изучавајући га годинама са својим сарадницима испод микроскопа који приказују појединачне атоме у мировању и креатњу, српски научник је установио да је фулерен изузетно делотворан у заштити од погубног сунчевог зрачења, што је на примеру људског ока лане потврђено доделом нобелове награде (опет) тројици истраживача. У Теслиним нанонаочарима, како их је назвао у славу Николе Тесле, у полимерни материјал специјалном технологијом убачен је фулерен. Тако је израђено јединствено наносочиво на свету.

Фулерен

Наочари увелико се израђују у компанији „Цептер интернешенел” и већ се продају на светком тржишту. Речени изум је нешто раније ове године Златном медаљом наградила Међународна федерација проналазача са седиштем у Швајцарској.

(Научни есеј који потнако објашњава сва благотворна својства Теслиних нанонаочара читаћете ускоро у првом штампаном броју „Галакасије”. Не пропустите прилику да га већ сада наручите, јер је тираж ограничен и продаваће се само у градовима са више хиљада становника на одабраним местима).

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар