МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДОДАЈ 10 ГОДИНА ЖИВОТУ

Pixabay

Студија са Универзитета Харвард, на којој су стручњаци радили више од 30 година, успела је да одреди пет приоритета које треба увести у свакодневницу, уколико желите да живите што здравије и живот продужите за бар десет година. Онаглашава важност тога да следите здраве животне навике за дуговечност.

„Међутим, мало људи има здраве животне навике и због тога би државе требале програмима да подстичу здрав начин исхрану и грађење социјалног окружења за подршку и промовисање здраве исхране и начина живота”, рекао је Френк Ху, шеф катедре за исхрану и аутор студије на којој су радили више од 30 година. Оно што су хтели да открију јесу навике и приоритети које треба увести у свакодневицу да би поправили и очували здравље и продужили живот бар за 10 година, пише Ladders.

Kонзумирање здраве исхране пуне воћа, поврћа и здравих беланчевина од виталне је важности за одржавање целокупног здравља, напомињу, али то не значи да постоји јединствен приступ доброј исхрани. Постоје састојци који су лоши за све, попут шећера, али неки људи могу да толеришу више шећера од других. Неки људи, на пример, треба да једу маснију храну да би повећали телесну тежину. Проблем је када се храна рекламира као здрава, иако нема шансе да је већина нутрициониста сматра здравом.

Kретање је, такође, веома важно. Без обзира на то да ли идете у лагане шетње у вечерњим сатима или вежбате цело тело, свакодневно кретање кључно је да се осећате и изгледате најбоље што можете.Тренинзи код куће су пресудни. И док радите од куће, требало би да вам буде још лакше да се здраво храните, јер имате приступ својој кухињи кадгод желите. Искористите прилику да једете код куће и кувате храњива јела”, рекла је Саманта Ворен, стручњакиња за продуктивност.

Према овој студији са Харварда, контрола телесне тежине знатно је смањила ризик од дијабетеса, кардиоваскуларних ризичних фактора и карцинома дојке. То не значи да треба одмах да изгубите сваки килограм вишка, већ да одржавате телесну тежину на којој се осећате добро. Редовно конзумирање алкохола и цигарета не чини никакву услугу вашем телу, поручују стручњаци. Иако повремена чаша црног вина не шкоди, студија препоручује ограничавање уноса алкохола на једну чашу вина дневно за жене и до две чаше вина за мушкарце.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар