MEĐU IZMEĐU

BREND UNIVERZITETA

283 pregleda

Mašinski fakultet u Beogradu svečano je obeležio dva važna datuma u svojoj istoriji – 72 godine postojanja i 147  godina od uvođenja visokoškolske nastave u oblasti mašinstva u Srbiji. Pandemija kovid-19 promenila jedosadašnji način obeležavanja Dana fakulteta. Prvi put u istoriji, tradicionalni godišnji susret mašinaca održan je u najuužem krugu zvanica, dok je većina svečanu akademiju pratila putem video strima na fakultetskom sajtu.

 

„Dan Mašinskog fakulteta je prilika da podsetimo na rezultate koje smo ostvarili u proteklom periodu, ali i da predstavimo okvir budućeg razvoja”, rekao je dekan MF, prof. dr Radivoje Mitrović, pozdravljajući ugledne zvanice. Govoreći o inovacijama u obrazovnom i naučnom radu Mašinskog fakulteta on je naglasio da je poslednjih godina mnogo toga urađeno na unapređenju kvaliteta svih segmenata poslovanja fakulteta, u skladu s globalnim trendovima i potrebama privrede.

„Sledeći moto ,Izvrnost sada i u svemu’, okrenuli se najboljim studentima, koji će svojom kreativnošću, razvojem novih proizvoda i tehnologija doprineti privrednom razvoju zemlje i mnogo većoj stopi rasta društvenog proizvoda. Veoma smo ponosni na saradnju s privredom i međunarodnu naučnu saradnju. Naš cilj je da kroz podizanje kvaliteta nastave, kvaliteta naučnoistraživačkog rada, kvaliteta i obima saradnje s privredom i međunarodne saradnje napravimo novi kvantni skok koji će naredne generacije dalje razvijati, istakao je, između ostalog, prof. Mitrović.

Čestitajući Mašinskom fakultetu 72. rođendan, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branko Ružić poručio je da su naučno-tehnološki napredak i ulaganje u nauku kičma razvoja svakog društva.„Mašinski fakultet je  decenijama unazad  davao vrhunska teorijska i praktična znanja inženjerima. Činjenica da je tome pridodato i ono što se naziva praktičnim kompetencijama i mekim veštinama na najbolji način govori o spremnosti Fakulteta da ide napred i studentima obezbedi savremene metode učenja i veće mogućnosti. Zato mi je drago da je u fokusu obrazovanja, upravo, student, naglasio je ministar.


Branko Ružić

Napominjući da sutemelji obrazovanja u oblasti mašinstva postavljeni još 1873. godine kada je Univerzitet u Beogradu doneo odluku o uvođenju mašinskih predmeta, on je ukazao da mašinske inženjere školovane u Srbiji danas traže širom sveta.Osvrnuvši se na ekspoze premijerke Ane Brnabić, ministar je rekao da će resorno ministarstvo i Vlada Republike Srbije raditi na stvaranju uslova da se stručnjaci vrate u zemlju. „Smatram da su i prethodne vlade dosta pokrenule, ali dosta toga imamo i da završimo, naglasio je Ružić.Govoreći o četvrtoj industrijskoj revoluciji, on je izrazio nadu da ona neće dovesti do dehumanizacije društva već da će biti poluga koja će pomoći da se čitava planeta još više u vrednosnom sistemu usaglasi s tehnološkim razvojem, ali da se ne zaborave etika i moral.

Dan fakulteta, studentima, nastavnicima i svim zaposlenima na Mašinskom fakultetu čestitala je i rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivanka Popović. „Ova godina je donela mnogo izazova za sve članice Univerziteta i to ne samo zbog pandemije, ali Univerzitet pokazao snagu da može da se prilagodi i da odgovori na sve te izazove. To ohrabruje da ćemo i ovo stanje pandemije koja postaje deo našeg života sada uspeti da prevladamo, na šta ukazuju i rezultati Mašinskog fakulteta u Beogradu, istakla je Popovićeva.


Ivanka Popović

Ona je ukazala da je napravljen veoma veliki pomak kada je reč o tehničkim fakultetima o čemu najbolje govori činjenica da je Beogradski univerzitet primljen u međunarodno udruženje CESAER koje okuplja najbolje univerzitete iz oblasti tehničkih i prirodnih nauka. To je svakako veliko priznanje, s obzirom da se članstvo u tom udruženju dobija isključivo po pozivu.„Ne bih se osvrtala na finansijke aspekte oko toga šta nas ogrničava da radimo više, ali sam uverena da  će biti prilike da o tome razgovaramo s novim ministrom i da ćemo uspeti da optimizujemo sredstva da bi univerziteti mogli da pruže maksimum u ovim okolnostima, zaključila je prof. dr Ivanka Popović.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić, rekao je da je Mašinski fakultet, koji su završile hiljade studenata, hram i da bi to svaka vlast trebalo da zna. „Sa ogromnim poštovanjem želim da odam priznanje svima vama koji ste te studente izbacivali sa diplomom u rukama i slali ih ne samo po Srbiji, nego po čitavom svetu. Mašinski fakultet je vrsta  brenda Beogradskog univerziteta i to nije kurtoazija”, poručio je akademik Kostić.


Vladimir Kostić

Svečanosti je prisustvovao i prof. dr Nenad Zrnić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradudekani mašinskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Kraljevu, dekani tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogadu, članovi Dekanskog kolegijuma i Saveta Mašinskog fakulteta, šefovi katedara i predstavnici studentskih organizacija.

(Izvor MF)

O autoru

administrator

Ostavite komentar