МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ДУХ ЧЕСТИЦЕ” ИЗ ЗЕМЉЕ

Борексино (Јутјуб)

У највећој светској подземној лабораторији научници су успели да сакупе мистериозне геонеутрине честице, толико лаке наелектрисане честице за које се дуго мислило да немају масу.

 Научници који раде у највећој светској подземној лабораторији успели су да региструју 53 нова догађаја, готово двоструко више но до сада, мистериозних геонеутринских или „дух честица” које су ретко у интеракцији са материјом, па их је веома тешко открити. Честице су откривене помоћу Борексино детектора који се налази 1.400 метара под земљом, а врши осетљива мерења необјашњених и ретких појава.

Научници се надају да ће ова нова открића бацити више светла на процесе који се дешавају под нашим ногама, али нам и даље остају непознаница. Геонеутрини настају током радиоактивног распада унутар Земље. То значи да је наша планета испуњена неухватљивим честицама које струје до њене површине, али су нама потпуно невидљиве.

Борексино детектор је смештен у подземној лабораторији Национали дел Гран Сасо у Италији, а постављен је са намером да се ухвати тај невидљиви ток честица. Научници прате кретање наутрона још од 2007. године. До прошле године, успели су да уоче нови ток „дух честица” што је њихова мерења учинило поузданијим. „Геонеутрино су једини директни трагови радиоактивног распада који се дешава унутар Земље и који производе још непознати део енергије који утиче на укупну динамику наше планете”, каже Ливија Лудхова, једна од координаторки Борексино експеримента.

Нова открића би могла помоћи да се објасне многи мистериозни процеси који изазивају необјашњиве појаве топлоте која долази из Земљиног језгра. У свету испод наших ногу догађа се мноштво необичних појава – попут вулкана и магнетног поља – које нису сличне било којој другој појави забележеној у Сунчевом систему.

Ово показује да радиоактивни процеси унутар Земље, вероватно стварају више од половине њене топлоте, а остатак долази из ужареног језгра осталог од настанка планете. То значи да су ти радиоактивни процеси одговорни за вулкане и земљотресе које утичу на живот на површини Земље. Научници се надају да ће моћи да сазнају нешто више о тим мистериозним процесима, мерењем „дух честица“ са више прецизности. У Кини се тренутно гради експериментална лабораторија „Џуно” која ће бити 70 пута већа од Борексина и моћи ће да пружи много више података.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар