MEĐU IZMEĐU

DVA NEPOZNATA MINERALA

192 pregleda
Ilustracija

Otkrivena su u meteoritu koji je pao u Somaliji, a možda će i treći.

Kanadski naučnici na pragu su, kako kažu, fenomenalnih otkrića – iz meteorita koji je pao na somalijsko tlo već su uspeli da izdvoje dva nova minerala, a izgleda da će biti i trećeg. Tim istraživača kaže da je otkrio dva nova minerala, a potencijalno i treći, nakon analize komada meteorita teškog 15 tona koji je pao u istočnu Afriku.

Meteorit širok nešto preko dva metra, što ga čini devetim po veličini među dokumentovanim meteoritima, iskopan je u Somaliji 2020. godine. Lokalni uzgajivači kamila kažu da je meteorit poznat već generacijama stanovnika te oblasti i da su ga u svojim pesmama nazvali sumrak. Zapadni naučnici su, međutim, stenu prispelu iz svemira nazvali El Ali jer je pronađena u blizini grada El Ali, u regionu Hiran.

Komad meteorita na bazi gvožđa, težine 70 grama, poslat je na klasifikaciju stručnjacima Univerziteta Alberta, koji ima kolekciju delova nebeskih tela. Dr Kris Herd, profesor na odeljenju za nauke o zemlji i atmosferi i kustos univerzitetske zbirke meteorita, rekao je da je dok je klasifikovao stenu primetio neobične minerale. Herd je zamolio Endrua Lokoka, šefa univerzitetske laboratorije za elektronske mikrosonde, da to istraži: „Prvog dana kada je uradio neke analize, rekao je: Imate najmanje dva nova minerala unutra. To je bilo fenomenalno. Uglavnom je potrebno mnogo više posla od toga da se kaže da postoji novi mineral.”

Prema njegovim rečima, slični minerali stvoreni su u laboratoriji osamdesetih godina prošlog veka, ali nikada nije zabeleženo da se pojavljuju u prirodi. Herd navodi da bi novi minerali mogli da pomognu da se otkrije kako funkcioniše „laboratorija prirode”, a i da možda imaju još nepoznatu primenu. Treći potencijalno novi mineral i dalje se analizira.„Nikada nisam mislio da ću biti uključen u opisivanje potpuno novih minerala samo zahvaljujući radu na meteoritu. To je ono što ovo čini uzbudljivim: u ovom konkretnom meteoritu imate dva zvanično opisana minerala koja su nova za nauku. Nazvani su elalit, po lokaciji meteorita, i elkinstantonit, po Lindi Elkins-Tanton, glavnom istraživaču Nasine predstojeće misije pod nazivom Psyche koja ima za cilj da pošalje svemirski brod na asteroid bogat metalima”, objašnjava Herd.

„Lindi je mnogo istraživala proces formiranja jezgra planeta, a najbliže tome su meteoriti koji su sačinjeni od velike količine gvožđa. Zato ima smisla nazvati mineral po njoj i na taj način prepoznati njen doprinos nauci”, naglasio je Herd. Naučnici sa Univerziteta Alberta želeli bi da ispitaju druge uzorke istog meteorita, ali budući da se oni često kupuju i prodaju na međunarodnim tržištima i, kako navodi Herd, ima indicija da je prenet u Kinu, to možda neće biti moguće.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar