МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕКОЛОШКИ АУТОБУС

Интернет веза (РТС)

Интернет веза (РТС)

Из производних хала „Икарбуса” изашао је нови међуградски аутобус, по лиценци „Мерцедеса”, који се први пут у Србији испоручује са мотором са најновијим стандардом емисије „евро 6”. Србија се с тим производом сврстава у 10 европских земаља које производе овакво возило.

„Икарбус” је произвео прво возило у Србији са еколошком нормом „евро 6“, што значи да домаћи превозници неће морати више у иностранству да набављају аутобусе за превоз на дугим линијама који могу да се крећу европским путевима и градовима без ограничења.

Нови аутобус возиће на релацији
Београд-Нови Сад и имаће комплетан
комфор туристичког аутобуса,
интернет и видео-мрежу.

Овај производ је технолошки далеко најнапредније возило икада произведено у домаћој фабрици, а сазнајемо да ће се „Мерцедесова” технологија користити и у другим моделима који се планирају у „Икарбусу”.

Преко 50 одсто компоненти, укључујући шасију, израдиле су домаће фабрике и радионице, што је и те како подстакло кооперанте да се и они, уз „Мерцедесова” упутства, технолошки унапреде.

„Аутобус има 51 седиште, у његовој изради примењени су најсваременији материјали и најбољи безбедносни системи. Уграђен је и мотор евро 6 који задовољава најстроже европске прописе и надамо се да ћемо имати изузетно конкуретан производ”, каже генерални директор Александар Вићентић.

У овај аутобус први пут су уграђене камере за безбедност, тачније, ризик да возач заспи за воланом сведена је на минимум. „Шта да вам кажем, аутобус се вози као путнички аутомобил. У случају да заспите за воланом имате две врсте упозорења, чим пређете траку пале се системи тако да нећете моћи да заспите за воланом”, објашњава  пробни возач Драгослав Ђоковић.

Аутобуси из „Икарбуса” наћи ће веома брзо купце јер њихова цена је конкурентна на тржишту. Већ се преговара за извоз за БИХ, а ова фабрика на основу развијене технологије Мађарима извози компоненте јер су они одлучили да после две деценије поново производе аутобусе посто су своју индустрију угасили.

Нови аутобус возиће на релацији Београд-Нови Сад и имаће комплетан комфор туристичког аутобуса, интернет и видео-мрежу.

 (Драган Милутиновић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар