МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕЛЕКТРОНИ СУРФУЈУ

Pexels

Мистерија поларне светлости, која се обично дефинише као на таласасти сноп светлости који се појављује на вишим географским ширинама, коначно је разрешена, наводи група физичара са Универзитета у Ајови.

Истраживачи тврде да су доказали да „најсјајније ауроре производе моћни електромагнетни таласи током геомагнетних олуја”. Новообјављена студија Auroral Electron Acceleration у часопису Nature Communications, показује да Алфвенови таласи убрзавају електроне према Земљи, узрокујући производњу светлосних снопова од којих застаје дах.

„Мерења су открила да се електрони подвргавају резонантном убрзању електричним пољем Алфвенових таласа, слично сурферу који хвата талас и непрестано убрзава да би се кретао заједно с таласом”, рекао је коаутор студије Грег Ховес, ванредни професор у Одељењу за физику и астрономију Универзитета у Ајови. Иначе, теорију да електрони који „сурфују” по електричном пољу проузрокују феномен „северне светлости” први пут је представио 1946. руски физичар Лев Ландау. Његова теорија сада је потврђена.

Да би доказали своје становиште, тим научника симулирао је поларну светлост у лабораторији научног центра, у великом уређају за плазму. У комори дугачкој 20 метара успели су да генеришу плазму сличну оној која се налази у свемиру у близини Земље.Лансирали смо Алфвенове таласе низ машину, слично као кад брзо протресамо црево горе-доле и посматрамо како талас путује дуж црева”, рекао је Ховес.

Крејг Клетзинг, коаутор студије, додао је: „Ови експерименти ће нам омогућити да извршимо кључна мерења која показују да свемирска мерења и ова теорија заиста објашњавају главни начин стварања ауроре. Патрик Коен, научник из Одељења за хелиофизику НАСА, окарактерисао је студију као потенцијално корисну за будућа истраживања. Помаже нам да боље разумемо свемирско време! Механизам за убрзање електрона верификован овим пројектом делује и на другим местима у Сунчевом систему, тако да ће наћи много примена у свемирској физици”, рекао је Коен.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар