MEĐU IZMEĐU

ELEKTRONI SURFUJU

173 pregleda

Misterija polarne svetlosti, koja se obično definiše kao na talasasti snop svetlosti koji se pojavljuje na višim geografskim širinama, konačno je razrešena, navodi grupa fizičara sa Univerziteta u Ajovi.

Istraživači tvrde da su dokazali da „najsjajnije aurore proizvode moćni elektromagnetni talasi tokom geomagnetnih oluja”.Novoobjavljena studija Auroral Electron Acceleration u časopisu Nature Communications, pokazuje da Alfvenovi talasi ubrzavaju elektrone prema Zemlji, uzrokujući proizvodnju svetlosnih snopova od kojih zastaje dah.

„Merenja su otkrila da se elektroni podvrgavajurezonantnom ubrzanjuelektričnim poljem Alfvenovih talasa, slično surferu koji hvata talas i neprestano ubrzava da bi se kretao zajedno s talasom”, rekao je koautor studije Greg Hoves, vanredni profesor u Odeljenju za fiziku i astronomiju Univerziteta u Ajovi.Inače, teoriju da elektroni koji „surfuju” po električnom polju prouzrokuju fenomen „severne svetlosti” prvi put je predstavio 1946. ruski fizičar Lev Landau. Njegova teorija sada je potvrđena.

Da bi dokazali svoje stanovište, tim naučnika simulirao je polarnu svetlost u laboratoriji naučnog centra, u velikom uređaju za plazmu.U komori dugačkoj 20 metara uspeli su da generišu plazmu sličnu onoj koja se nalazi u svemiru u blizini Zemlje.Lansirali smo Alfvenove talase niz mašinu, slično kao kad brzo protresamo crevo gore-dole i posmatramo kako talas putuje duž creva”, rekao je Hoves.

Krejg Kletzing, koautor studije, dodao je:„Ovi eksperimenti će nam omogućiti da izvršimo ključna merenja koja pokazuju da svemirska merenja i ova teorija zaista objašnjavaju glavni način stvaranja aurore.Patrik Koen, naučnik iz Odeljenja za heliofiziku NASA, okarakterisao je studiju kao potencijalno korisnu za buduća istraživanja. Pomaže nam da bolje razumemo svemirsko vreme! Mehanizam za ubrzanje elektrona verifikovan ovim projektom deluje i na drugim mestima u Sunčevom sistemu, tako da će naći mnogo primena u svemirskoj fizici”, rekao je Koen.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar